:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2020   19:46

0

265

Da li Srbi stvarno ugrožavaju Mila Đukanovića? VIDEO

Na dan kada je Crna Gora pre četrnaest godina proglasila svoju nezavisnost, režim Mila Đukanovića ostaje odlučan u nameri da, kroz Zakon o slobodi veroispovesti, konfiskuje imovinu SPC i ugrozi osam vekova staru autokefalnost ove institucije. Crnogorski predsednik najavio je moguće formiranje crkve pravoslavnih Crnogoraca, a Srbija poručuje da politika ne bi trebalo da se meša u unutrašnje crkveno uređenje, kao i da će, poštujući nezavisnost Crne Gore, zaštititi prava svog naroda.

Čini se da stanje srpskog naroda i srpske crkve u Crnoj Gori nikada nije bilo teže, smatraju analitičari i kažu da Zakon o slobodi veroispovesti zapravo ima za cilj razaranje SPC i obespravljivanje srpskog naroda, koji se sa pravom oseća uznemireno. Ono što zabrinjava je činjenica da se Milo Đukanović, u svojoj nameri da što duže ostane na vlasti, igra opasnim i zapaljivim stvarima i da je u izbornoj godini spreman da prekraja istoriju i izbriše identitet čitavog jednog naroda.

"Milo Đukanović je svoju karijeru izgradio na jednoj snažnoj antisrpskoj mržnji i na pokušaju da se predstavi kao nekakav branilac zapadnih interesa, koje navodno ugrožava Srbija. A kad se kaže Srbija, odmah se misli i Rusija, a Đukanović istrajava na tome", kaže za Televiziju Most predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. 

Podsećajući da je Đukanović prošle godine počeo jednu klasičnu hibridnu operaciju, koja je veoma dobro i pažljivo planirana, čiji je početak bilo usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, Drecun ocenjuje da Đukanović na taj način mora da stvori neprijatelja crnogorske državnosti, da bi se onda on pojavio kao neko ko "ponovo spašava Crnu Goru" od izmišljenog neprijatelja - da bi dobio izbore. 

To što Đukanovićev režim uporno želi da izazove konflikt i za to optuži zvanični Beograd pokazuje kolika je njegova želja da ostane na vlasti, smatra nekadasnji šef Koordinacionog tela za KiM Nebojsa Čović. 

Govoreći za Televiziju Most, Čović je izrazio mišljenje da crnogorski predsednik, izgleda, nije svestan kakve posledice može da proizvede poigravanje sa autonomijom SPC, koja je starija i od Srbije i od Crne Gore.

"Opasni su potezi kada vi Srbe isključujete iz vojske i policije u državi Crnoj Gori", kaže Čović, uz ocenu da Beograd, po njegovom mišljenju, nema baš veliki prostor u kome bi se ponašao defanzivno. S druge strane, jedna od jakih poluga moći Crne Gore u ekonomskom smislu leži u Srbiji i u Beogradu, što  - prema Čovićevim rečima - mi treba vrlo jasno da sagledamo. 

"Crna Gora jeste multietnička, ali je multietnička tako da Srbima treba 'otkinuti glavu' ili da ne postoje", navodi Čović i ističe da i u tom delu treba preduzeti vrlo jasne i konkretne mere. 

"Kad odete u Crnu Goru na letovanje, vi ne finansirate ljude koji dole žive već finansirate Đukanovićev kartel. Ja znam da njega bole moje reči, jer se mi jako dobro znamo. U šta se on pretvorio - mislim da mu se preci prevrću u grobu", kaže Čović, objašnjavajući da ne razume Đukanovićevo razmišljanje, koje u osnovi ima vlast po svaku cenu.
 
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je, na konferenciji za novinare povodom dve godine svog mandata, rekao da će vlast istrajati u nameri da obnovi crkvu kao što je pre četrnaest godina obnovila svoju državnost. On je istakao da je Zakon o slobodi veroispovesti potreban Crnoj Gori i da je donet u pravo vreme, kao i da nijednoj verskoj zajednici - pa ni SPC - ne pripada pravo da prisvaja tuđu imovinu.

Izvor: TV Most

Crna GoranezavisnostSrbiMilovan DrecunNebojša Čović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva