:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2022   15:17

0

125

Dačić i Milkov: Bugarska nastavlja podršku EU integraciji

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić istakao je danas, u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Bugarske Nikolajem Milkovom da Srbija pridaje poseban značaj razvoju odnosa sa susednom i prijateljskom Bugarskom i da su vrlo dobri i stabilni bilateralni odnosi proteklih nekoliko godina zajedničkim zalaganjem podignuti na kvalitetno viši nivo.

O tome svedoči intenzivan politički dijalog na visokom i najvišem nivou, ali i brojne uzajamne posete visokih zvaničnika dve zemlje, rekao je Dačić, prvi potpredsednik Vlade, koji se sa šefom bugarske diplomatije sastao danas na marginama ministarskog sastanka Centralnoevropske inicijative (CEI) u Sofiji.

Milkov je rekao da u trenutnim nestabilnim vremenima posebnu pažnju treba posvetiti unapređenju susedskih odnosa i saradnji u okviru regionalnih inicijativa, kao što je CEI.

Milkov je istakao da su prioriteti bugarskog predsedavanja CEI bili ekonomija i društvena obnova od posledica pandemije, sa akcentom na ugroženim sektorima, ojačavanje povezanosti kroz podsticaj tranzita ljudi i dobara, kao i realizacija mnogo ambicioznije agende pristupanja EU.

Šef bugarske diplomatije je u tom kontekstu podvukao još jednom da će Bugarska nastaviti da podržava Srbiju u procesu evrointegracija.

Sagovornici su takođe razgovarali o unapređenju ekonomske i energetske saradnje, kao i realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao što je gasna interkonekcija, koja je važna za snabdevanje čitavog regiona gasom.

S obzirom da je trgovinska razmena između dve zemlje u 2021. dostigla rekordan nivo, sagovornici su izrazili nadu da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti.

Izvor: T a n j u g

DačićMilkovEUBugarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva