:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 14, 2022   22:35

0

21

Dačić: Prva vlast koja se odriče prava da bira sudije

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić pozvao je večeras građane da u nedelju izađu na referendum o promeni ustavnih amandmana, koji se tiču izbora sudija i tužilaca da bi pravosuđe bilo nezavisno i depolitizovano, što je u interesu svih.

Ukoliko referendum uspe sudije i tužioci više neće biti birani u parlamentu.

Ukazao je da se ova predložena promena Ustava ne odnosi ni na jedno od aktuelnih pitanja kao što su status Kosova i Metohije ili Rio Tinto.

Predsednik parlamenta je u izjavi za T a n j u g televiziju rekao da je "ovo prva vlsat u Srbiji koja se odriče prava da bira sudije".

"To što će sudstvo biti nezavisno, znači da neće više biti političkog uticaja na sudije", jasan je Dačić, uz napomenu da Evropski parlament takav sistem izbora sudija i tužioca zahteva od Srbije još od 2006.

Ukazao je da opozicija, međutim, koristi ovaj referendum kao borbu za, kako je naveo, "startne pozicije" i dodao da oni smatraju da, ukoliko manje ljudi izađe na referendum, veće su šanse da pobede na izborima.

"Stav opozicije je da, ako narod ne izađe na referendum, to znači da politički uticaj predsednika (Aleksandra) Vučića, premijerke (Ane) Brnabić ili njega kao predsednika skupštine, slabi", kaže Dačić.

Na pitanje da objasni od čega zavisi da li je referendum uspeo, Dačić je kazao da će rezultat zavisiti od većine glasova građana koji su izašli na referendum.

Naveo je da će, pored šest sudija i predsednika Vrhovnog kasacionog suda, članovi Visokog saveta sudstva biti i četvoro istaknutih pravnika - stručnjaka koji imaju više od deset godina iskustva u pravnim poslovima, a koje će birati Narodna skupština.

Prema njegovim rečima ta četiri člana kontrolisaće da li pravosudno sistem funkcioniše po zakonu.

Ocenio je da, ukoliko se dobije potvrdan odgovor građana na referendumu, počinje reforma vladavine prava.

Takođe, objasnio je da je to postupni proces i da će sve promene zakona i odluke biti usklađene sa Venecijanskom komisijom i nadležnim institucijama.

Izvor: T a n j u g

Dačićreferendum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva