:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2021   19:04

0

57

Dačić raspisao referendum o promeni Ustava

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je večeras referendum o promeni Ustava Srbije za 16. januar.

Dačić je raspisao referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, nakon završetka posebne sednice parlamenta.

Na toj sednici usvojeni su Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog akta i Predlog odluke o raspisivanju referenduma.

Građani će se na referendumu o ustavnim promenama izjašnjavati na pitanje: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?".

Tokom rasprave u parlamentu ministarka pravde Maja Popović rekla je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, a koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napretka Srbije u procesu evrointegracija

Ona je dodala da su ciljevi promene - Ustava povećanje pravne sigurnosti građana, pravna zaštita i suđenje u razumnom roku.

Dačić: Referendum o izboru sudija i tužilaca, ne o KiM

Predsednik Skupštine Ivica Dačić naglasio je večeras, nakon što je raspisao republički referendum o promeni Ustava, da se promena Ustava odnosi samo na odeljak koji se tiče izbora sudija i tužilaca, i da nema veze sa pitanjem preambule o Kosovu i Metohiji.

"Smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi odluka paralmenta i da će to biti veliki korak napred i na evropskom putu, ali i za reforme koje se odvijaju svih ovih godina", rekao je Dačić.

Promena ustrava i referendum tiču se, kako jer istakao, samo vladavine prava i pravosuđa.

Dačić je pozvao sve građane da izađu na referendum.

"Naš stav je potpuno jasan - KiM je sastavni deo Srbije. Referendum nema veze ni sa raznim pitanjima koja se politizuju u poslednje vreme i koriste za brutalno kršenje zakona i Ustava, a tiču se blokada saoraćajnica, napada na političkim neisomišljenjike", dodao je.

Naglasio je da na refenedumu nema pobednika jer to nisu izbori, ali da želi Srbiji da pobedi na referendumu i da uradimo sve što je u interesu Srbije.

Predsednik parlamenta raspisao je večeras republički referendum o promeni Ustava, u delu koji se odonosi na pravosuđe, za 16. januar kada će se građani od 7 do 20 sati izjašnavati o pitanju "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?", zaokuržujući odgovor "DA" ili "NE".

Promena Ustava zahteva dvotrećinsku većinu, podsetio je Dačić i naglasio da je današnja odluka doneta na taj način i samim tim ima izuzetno veliku i političku snagu.

Dodao da će nas u budućnosti čekati verovatno dosta rasprava i o drugim pitanjima koja bi trebalo da budu predmet razmatranja bilo da je reč o zakonima ili Ustavu.

Podsetio da pripada SPS čiji je predsednik bio Slobodan Milošević i čiji je Ustav podrazumevao teške i tvrde promene, tj. da ustavne promene važe samo ako glasa više od 50 odsto upisanih birača.

"Koštuničina i Tadićeva vlada je 2006. predložila novi Ustav, želeći da raskine sa Miloševićevim Ustavom i postavila novi kriterijum da je za neka pitanja i odluke potrebno da glasa da bi referendum uspeo potrebna većina izašlih, i to je i ovoga puta tako", rekao je Dačić i naglasio da ponavlja da to nema veze sa ovim sazivom već sa 2006. i vladom Borisa Tadića i Vojislava Koštunice.

Dačić je naglasio da je Srbija dva puta dobila pozitivno mišljenje od Venecijanske komisije vezano za predložene ustavne promene.

Dačić je republički referendum raspisao radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava nakon završetka posebne sednice parlamenta na kojoj
su usvojeni Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog akta i Predlog odluke o raspisivanju referenduma.

Promene se odnose na sudove i javna tužilaštva, na koje se Srbija obavezala u procesu evrointegracija.

One se ne odnose na preambulu u kojoj je navedeno da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

U sali je, kada je glasano bilo prisutno 196 poslanika, 193 koji su usvojili akte i odlučili da odluka može da stupi na snagu odmah.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da je usvajanje akta o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, važno za građane Srbije ne samo zato što to traži EU, ili neka međunarodna organizacija.

Popović je podsetila na razloge za promene Ustava, koje imaju za cilj, između ostalog, povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

Dodala je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, vladavinu prava, a što će između ostalog omogućiti bolje ocene i napredak Srbije u procesu evrointegracija.

Izvor: T a n j u g

Ivica DačićSkupština SrbijereferendumUstav Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva