:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2022   20:49

0

95

Dačić sa specijalnim izvestiocem za ljudska prava UN

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je Fabiana Salviolija, specijalnog izvestioca Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija za promociju istine, pravde, reparacija i garancija za neponavljanje.

Salvioli boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od 22. novembra do 2. decembra kako bi se upoznao sa merama koje se na nivou države i društva preduzimaju na planu utvrđivanja istine o činjenicama koje su dovele do kršenja ljudskih prava tokom sukoba u regionu iz devedesetih godina 20. veka, uključujući utvrđivanje odgovornosti, reparacije žrtvama, proces memorijalizacije i garancije za neponavljanje.

Izrazivši podršku aktivnostima i mandatu specijalnog izvestioca Salviolija, u skladu sa deklarisanom spremnošću Srbije za blisku saradnju sa svim mehanizmima specijalnih procedura Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, Dačić je ukazao da je naš zajednički interes da doprinesemo boljem međusobnom razumevanju i sprovođenju pravde, kao važnog dela procesa pomirenja u regionu koji se još uvek suočava sa posledicama prošlih konflikata.

Dačić je naglasio važnost tretiranja svih žrtava na isti, pravedan način, s čim u vezi je izrazio nadu da će izveštaj o poseti našoj zemlji, koji će specijalni izvestilac predstaviti na Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, doprineti rešavanju otvorenih pitanja, pomirenju i boljem razumevanju među svim narodima u regionu.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

DačićUNFabian Salvioli
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva