:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 03, 2022   12:59

0

132

Dačić: Slovačka jedan od najvažnijih i najvećih prijatelja

Srbija vidi Slovačku kao jednog od svojih najvažnijih i najvećih prijatelja i partnera, a i Slovačka gleda na Srbiju kao na ključnog partnera na Balkanu, poručio je danas predsednik parlamenta Ivica Dačić, otvarajući međunarodni naučni skup "Srpsko-slovački odnosi".

 

Dačić je podsetio da Srbija i Slovačka imaju stogodišnju tradiciju međudržavnih odnosa, još od vremena kada su bile deo većih državnih saveza.

Naglasio je da ju tom istorijskom periodu između dve zemlje nije bilo konflikata, već postoje samo primeri saradnje i međusobne podrške, kao i da malo naroda poseduje između sebe takvu istorijsku bliskost i zajedničku prošlost.

Prema njegovim rečima, sada kao predsednik Skupštine, kao i ranije kao predsednik vlade i ministar unutrašnjih i spoljnih poslova, susrete sa slovačkim predstavnicima imao je kao sa najiskrenjijim prijateljima sa kojima je mogao da podeli i zadovoljstvo i zabrinutost, ali i da očekuje da pruže podršku.

Dačić je istakao da Srbija duguje zahvalnost Slovačkoj za njen principijelni stav o nepriznavanju Kosova, čime na delu pokazuje privrženost očuvanju našeg suvereniteta, ali i posvećenost poštovanju međunarodnog prava.

"Kao članica Evropske unije koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Slovačka je naš veliki saveznik u naporima da oko tog, nama najvažnijeg državnog pitanja, vodimo dijalog i tražimo kompromisno rešenje koje će na dugi rok doneti mir i stabilnost i prosperitet na Balkanu", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, to je jedini put i Slovačka u tome aktivno učestvuje kao članica EU i NATO.

Učesnike skupa, koji je u organizaciji Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost i drugih ustanova, okupio stručnjake i naučne radnike iz dve zemlje, pozdravio je i slovački ambasador Fedor Rosoha.

Izvor: T a n j u g

Ivica DačićSlovačkaEUSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva