:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 18, 2024   18:32

0

88

Dačić sutra na samitu šefova država i vlada u okviru Samita nesvrstanih

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovaće sutra prisustvovati samitu šefova država i vlada u okviru Samita Pokreta nesvrstanih koji se održava u glavnom gradu Ugande, Kampali.

Dačić će samitu šefova država prisustvovati u ime predsednika Aleksandra Vučića, a danas se kao šef diplomatije u Kampali obratio na Ministarskom sastanku.

Prema zvaničnom programu, na svečanoj ceremoniji samita obratiće se predsednik predsednik Ugande Joveri Kaguta Museveni, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predstavnici Ujedinjenih nacija, ali i šefovi država i vlada.

Očekuje se učešće velikog broja delegate, a na vrhu agende su geopolitičke tenzije, ratovi i humanitarne katastrofe.

Dačić rekao je novinarima da je za interese Srbije važno da bude prisutna na Samitu Pokreta nesvrstanih jer i dalje veliki broj zemalja članica nije priznao takozvano Kosovo.

Dačić je kazao da je među 193 zemlje članice UN više od 100 članica Pokreta nesvrstanih.

"To su nama uglavnom prijateljske zemlje, ima više od 100 zemalja koje su članice i zato je veoma korisno za nas da budemo prisutni i da učestvujemo u njihovim aktivnostima”, rekao je Dačić.

Pokret nesvrstanih je najveća grupa država širom sveta posle Ujedinjenih nacija sa 120 država članica, 18 zemalja posmatrača i 10 međunarodnih organizacija sa statusom posmatrača.

Izvor: T a n j u g

DačićPokret nesvrstanih
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva