:

:

TV Most

clock

Oktobar 31, 2022   19:16

0

121

Dačić za RTV: Za sad nema promena stava po pitanju uvođenja sankcija Rusiji

U ovom trenutku nema promene politike Srbije u odnosu na ukrajinsku krizu i uvođen sankcija Rusiji, izjavio je Ivica Dačić, zamenik predsednika Vlade i ministar spoljnih poslova, u "Pravom uglu" RTV-a.

"Postoji to mišljenje da spoljna politika zavisi od ministra, a to je pogrešno. Spoljnu politiku vodi vlada u saradnji sa predsednikom, a za sada nema promene zajedničkog stava, koji je jasno definisan na Savetu za nacionalnu bezbednost u februaru, da osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu, ali da nećemo uvesti sankcija Rusiji" izjavo je Dačić.

Na pitanja da li će Srbija do kraja godine ipak uvesti sankcije Rusiji da li će "njegov zadatak biti da to saopšti javnosti", Dačić je rekao da se na ta pitanja gleda pojednostavljeno, da je u pitanju sistem "spojenih sudova" i da se ne može od Srbije tražiti da poštuje integritet Ukrajine, a da se odrekne sopstvenog integriteta .

Komentarišući izjavu predsednice Evropske komisije Ursule Fon Der Lajen da se od Srbije očekuje da svoju spoljnu politiku uskladi sa EU do kraja godine, što bi podrazumevalo i uvođenje sankcija Rusiji, Dačić tvrdi da se to ne odnosi na to (sankcije) već na viznu politiku, to jest ukidanje bezviznog režima sa nekim zemljama.

On je ponovio da je cilj Srbije da usaglasi spoljnu politiku sa EU, da je ta usklađenost trenutno 46 posto, i da "ćemo gledati da to bude više", ali je priznao da se najveći broj deklaracija, stavova i zaključaka, "upravo odnosi na krizu u Ukrajini i Rusijiu" i da ćemo tu morati pažljivo da taktiziramo.

Osvrćući se na eksplicitne stavove zvaničnika EU po tom pitanju, koji ne ostavljaju mnogo prostora Srbiji, Dačić je rekao da "ako neko hoće sa nama da nađe zajednički jezik mora da bude svestan onoga što možemo i onoga što ne možemo".

"Možemo da uvedemo sankcije, ali ne i da se odreknemo Kosova…", rekao je u jednom trenutku, dodajući da "kad se oni usaglase sa onom što je interes Srbije onda ćemo se uskladiti 100 posto".

"Ja sledim državnu politiku, naša ruka je pružena, potrebno je da se pruži i druga ruka", rekao je Dačić ponavljajući da se u ovom slučaju očekuje da "anestezirana" Srbija lakše proguta nezavisnost Kosova na šta ona ne pristaje.

Dačić je ponovio da Zapad Srbiju stalno "nepromišljenim potezima tera da se odrekne Kosova" i time je "gura da se bori za pomoć drugih zemljama".

Kaže da kao ministar spoljnih poslova u novom mandatu još nije preduzimao aktivnosti na povlačenju priznanja Kosova, da je Srbija "veoma poštovala" Vašingtonski sporazum i dogovoreni moratorijuim, ali od kad je Priština pokrenula kampanju za nova priznanja i Beograd radi na povlačenju priznanja.

Na pitanje šta kao šef diplomatije radi da Kosovo ne bude primljeno u Savet Evrope, Dačić je odgovorio da u SE postoji dvotrećinska većina za takvu odluku, ali da Srbija nastupa "konstruktivno", nastoji da ukaže da bi to bio presedan i da bi to pitanje trebalo skinuti sa dnevnog reda,

"Ne treba ih izazivati i isprovocirati da izglasaju, zato govorimo o principijelnim pitanjima i odugovlačimo", rekao je Dačić, ističući da Nemačka tu vrši najveći pritisak, ali da će se Beograd "boriti do kraja, taktički" i da će on razgovarati sa Irskom, koja je najavila inicijativu za prijem Kosova u SE.

Izvor: RTV

DačićRusijaEUsankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva