:

:

TV Most

clock

Novembar 09, 2023   13:46

0

134

Dačić: Za Srbiju bitno da UNESKO uloži napor za zaštitu kulturnog nasleđa na KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je za Srbiju bitno da UNESKO uloži maksimum napora za zaštitu našeg kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji jer je, prema njegovim rečima, u opasnosti.

"Srbija izuzetnu pažnju poklanja UNESKO-u, organizaciji koja je stvorena da bi se čuvalo kulturno nasleđe širom sveta, za Srbiju je to od izuzetnog značaja zato što mi imamo deo našeg kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa koji je u opasnosti i nalazi se na Kosovu i Metohiji, a to su četiri naše svetinje - manastiri Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška", rekao je Dačić.

On je nakon govora na 42. zasedanju Generalne konferencije UNESKO-a u Parizu naveo da je obaveza Srbije da uradi sve što može da spreči relativizaciju i preimenovanje kulturnog nasleđa u skladu sa pokušajima Prištine, u tzv. kosovsko nasleđe, sa željom da KiM, sa prištinske strane, postane punopravni član UNESKO-a.

"Mi smo to uspeli da sprečimo 2015. godine, oni su to pokušali da ponove 2017. i budući da je ovo najviši skup u toku jedne godine, znači godišnja Konferencija UNESKO-a, mi redovno učestvujemo na visokom nivou i u razgovoru koji sam imao sa generalnom direktorkom UNESKO Odri Azulej konstatovano je da u poslednjim godinama nema pokušaja Prištine da postane član UNESKO-a, jer su svesni da nemaju većinu", naveo je Dačić.

Istakao je da je situacija u ovom trenutku, kad je reč o pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Srbije, a kada je reč o UNESKO stabilna.

"Za nas je bitno da UNESKO uloži maksimum napora za zaštitu našeg kulturnog nasleđa na KiM", rekao je Dačić i zahvalio generalnoj direktorki i UNESKO-u kao organizaciji.

Dačić je naveo da se Srbija kandidovala da ponovo bude članica Izvršnog saveta UNESKO-a, dodajući da se nada da ćemo dobiti većinu glasova kako bismo i u narednom mandatu imali članstvo.

Dodao je da su Srbiju pohvalile sve članice za uravnotežen i uspešan način rukovođenja Izvršnim savetom u izazovnim i turbulentnim vremenima, kada je, kako je rekao, teško postići bilo kakav dogovor u nekoj multilateralnoj organizaciji, jer su mnoge međunarodne organizacije paralisane u radu i ne mogu da izaberu nove rukovodeće ljude, donesu budžet i odluke.

"Upravo zahvaljujući našoj međunarodnoj poziciji i našoj spoljnoj politici, a i zahvaljujući ličnom uticaju šefice misije ambasadoke Tamare Rastovac koja je na čelu Izvršnog saveta UNESKO-a. Pozvao sam generalnu direktorku UNESKO-a da dođe u posetu Srbiji pre kraja njenog mandata sa željom da nastavimo našu uspešnu saradnju", rekao je Dačić.

Izvor: T a n j u g

Ivica DačićUNESKOKiMkulturno nasleđe
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva