:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2021   14:25

0

366

Dajana Paunović: Zajedništvom ćemo promeniti mnoge stvari

Dajana Paunović, osnivač Fondacije za rodnu ravnopravnost  "Dajana Paunović" gostovala je u Jutarnjem programu TV Most i govorila o ciljevima i zadacima fondacije, kao i o poseti Kosovu i Metohiji.

"Mnogo mi je drago da sam danas ovde sa vama, imamo razloga da razgovaramo o nekim lepim stvarima i nadam se jednoj lepoj, budućoj saradnji", rekla je Dajana Paunović.

Dajana je član Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda i osnivač je Fondacije za rodnu ravnopravnost. 

"Ideju za osnivanjem Fondacije sam dobila 2018. godine kada sam bila moderator međunarodne konferencije "Žene lideri i održivi razvoj". Tada sam shvatila da država ne može sama da rešava sve probleme, iako ima sluha, što je i pokazala mnogo puta, ali je na društvu da se transformiše, osvesti i zajedniči doprinese boljitku na terenu. Moramo da podržavamo jedni druge, da budemo solidarni i smatram da zajedništvom možemo da pobedimo svaki izazov. Ne smemo da dozvolimo da žene budu diskriminisane samo zbog rodnog predznaka", ističe Paunovićeva.

Ona naglašava da Fondacija ima jako lepe rezultate, iako kratko postoji. Fondacija podstiče proces ekonomskog osnaživanja ugroženih grupa žena.

"Mi se bavimo svakodnevnim radom na terenu, zato smo i danas na Kosovu i Metohiji, funkcionišemo u svim delovima Srbije i sarađujemo sa svim sličnim organizacijama, koje imaju za cilj da promovišu žensko liderstvo i rodnu ravnopravnost", navodi Dajana Paunović.

Država u poslednje vreme sve više podstiče uključivanje žena u politički život, gotovo pola ministara u novoj vladi su žene. U takvom okruženju radi i Savet za rodnu ravnopravnost grada Beograda, čiji je Dajana član.

"Žene su danas vidljivije i u privatnom i u političkom životu. Mi ženama pružamo psihološko socijalnu podršku, to je zadatak Saveta. Mi ih savetujemo, usmeravamo, osnažujemo njihov preduzetnički duh. Pomažemo ženama u pripremi biznis plana, pristupu startap kreditima. Naš imperativ su žene, majke i deca", kaže Paunovićeva za TV Most i dodaje da je jako važna saranja između države i privatnog sektora.

"Promene se dešavaju. Posvećenim radom, detektovanjem problema na terenu, zbog čega smo mi kao Fondacija danas ovde, i konkretnim predlozima radimo na njihovom rešavanju. Gde postoji problem, postoji i rešenje. Svesni smo da Fondacija neće moći svakome da pomogne, ali uz pomoć državnih institucija, nas kao Fondacije, civilnog sektora i inostranih partnera, mislim da možemo da izmenimo mnogo stvari na terenu", naglašava ona.

Navodi da Fondacija ima podršku mladih ljudi, da sarađuju sa mnogim organizacijama studenata za koje misli da su važna karika u lancu.

Dajana Paunović kaže da je prvi put na Kosovu i Metohiji i da veruje da će u budućnosti često da dolazi. U planu Fondacije je da, pored Kosovske Mitrovice, posete Štrpce, manastir Gračanica, metohijsko selo Crkolez, tačnije porodicu Tijanić koja ima četvoro maloletne dece.

"Sigurna sam da ćemo zajedništvom promeniti mnoge stvari. Mi ćemo sa meštanima razgovarati o gorućim problemima i videti na koji način Fondacija može njima da pomogne. To je naš cilj i zato smo tu", zaključuje Paunovićeva.

Izvor: TV Most

Dajana Paunović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva