:

:

TV Most

clock

Februar 04, 2022   8:51

0

126

Dan D za Krivokapića i Vladu u Podgorici

Poslanici crnogorskog parlamenta bi, na odvojenim vanrednim sednicama, trebalo da raspravljaju o Vladinom predlogu o skraćenju mandata Skupštini i predlogu opozicije i koalicije Crno na bijelo da se glasa o nepoverenju Vladi Zdravka Krivokapića.

Sednica na kojoj bi trebalo da se raspravlja o skraćenju mandata Skupštini zakazana je za 10 sati, a o izglasavanju nepoverenja Vladi za 11 sati.

U četvrtak je održana prva od četiri vanredne sednice Skupštine Crne Gore, na kojoj je trebalo da se raspravlja o inicijativi premijera Zdravka Krivokapića o razrešenju vicepremijera, Dritana Abazovića.

Bila je to jedina tačka dnevnog reda koji nije dobio potreban broj glasova, što ukazuje na mogući ishod ostalih inicijativa – i premijera i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića.

Krivokapić je najavio da očekuje da verovatno više neće biti premijer, s obzirom na to da je pred parlamentom predlog Abazovića o izglasavanju nepoverenja Vladi.

"Kada je reč o onome što sledi, mi imamo sada potrebu da se obezbedi 41 poslanik za podršku takozvanoj manjinskoj Vladi. Ustav Crne Gore prepoznaje samo Vladu, ni manjinsku, ni tehničku, ni bilo kakvu drugu, i ono što je najavljeno i signali u kom pravcu se dobijaju jeste da bi DPS trebao da podršku za tu, njeni poslanici da daju podršku za funkcionisanje te Vlade", rekao je za RTS politički analitičar Srđan Perić.

Kako kaže to je jedan deo priče, a drugi deo jeste obrazloženje da će upravo tim glasovima vršiti demontažu koju je DPS imao u prethodnom periodu.

"Kada je reč o onome što sledi, moguće čak da je i jednako važno sa kojom većinom ćete vi ući u taj proces, odnosno koliko poslanika ćete imati za podršku. Ukoliko imate 49, tri petine ukupnog broja poslanika, tada vi imate većinu potrebnu za imenovanje vrhovnog državnog tužioca, sudije ustavnog suda, i članove Sudskog saveta – vi tada imate jak upliv u reformu onog što sledi – tužilaštva i sudstva. E, stoga, obračun sa korupcijom na visokom nivou i kriminalom, uopšte, teško da je moguć. Ali opet imate jednu kontradikciju, da ćete za ta rešenja podršku tražiti u parlamentu od onih, koje izvesno ugraožava ta borba", naglasio je Perić.

Izvor: RTS

Crna GoraKrivokapićAbazovićVlada Crne Gore
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva