:

:

TV Most

clock

Februar 15, 2023   15:37

0

131

Dan državnosti obeležen u Orašcu, položeni venci na Oplencu

Centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti održana je tradicionalno u Orašcu, gde je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak.

Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom za pokoj duši našim precima, Karađorđu i ustanicima, koji je služio vladika šumadijski Jovan.

Vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili su predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Obeležavanju Dana državnosti Republike Srbije, prisustvovali su brojni srpski i inostrani zvaničnici.

Predsednik srpskog parlamenta poručio je na Sretenje sa mesta odakle je počela odbrana Srbije, da je simbol državnosti Srbija borba za slobodu, koju i danas vodimo i da samo ujedinjeni i složni možemo da je izborimo.

Poseban dan za Srbiju je 15. februar. Slavimo Sretenje gospodnje, najsvečaniji dan, kada se sećamo junaka naše istorije. Slavimo izvojevano stvaranje moderne Srbije i odajemo počast onima koji su nam omogućili početak moderne Srbije. Na današnji dan odavde je Karađorđe 1804. podigao prvi srpski ustanak a Miloš u Kragujevcu 1835. doneo najliberalniji ustav. Simbol državnosti je upravo borba za slobodu. Danas ovde stojimo, dostojni naših predaka i samo ujedinjeni i složni možemo da pobeđujemo. Ponosni smo što smo danas svi zajedno, što su ovde naša braća i sestre iz Republike Srpske, ali i što Srbi širom sveta obeležavaju ovaj dan, rekao je predsednik Narodne skupštine Srbije i poručio da Srbija danas vodi mudru politiku, čuvajući svoje interese.

Prema njegovim rečima, svaki novi put, fabrika, bolnice i škole koje su otvorene je borba za napredak Srbije.

"To su pobede ništa manje od onih koje su naši preci izvojevali. Jednom izborena i uspostavljena država mora da se čuva, rekao je Orlić i još jednom istakao da je poruka današnjeg praznika da ćemo se boriti da Srbiju odbranimo i sačuvamo i da je, kako je istakao, jedini ishod u toj borbi pobeda.

Predsednik predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić preneo je pozdrave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i naveo da sve veliko u našem narodu potiče od hrabrosti koju su pokazali srpski junaci.

Danas se junaštvo drugačije ogleda. To je danas podizanje države i očuvanje naroda, ali i podizanje fabrika i gradnja puteva. Mogu da kažem da mi u Republici Srpskoj sa ponosom živimo u vremenu kada smo naslonjeni na Srbiju, a ne kao nekada samo zagledani u nju.- istakao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Nakon zvaničnog obraćanja, u Orašcu je, izveden umetnički program, posvećen slavnoj srpskoj istoriji i voždu Karađorđu, koji su izveli brojni glumci i vokalni solisti.

Brnabić i Višković na Oplencu povodom obeležavanja Dana državnosti

U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, u Topoli danas je služeno opelo, kome su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Nakon opela, koje je sa sveštenstvom služio vladika šumadijski Jovan, premijerka je zajedno sa Viškovićem položila venac na sarkofag vožda Karađorđa.

Vence su još položili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnici ministarstva odbrane i Vojske Srbije, članovi porodice Karađorđević, kao i predstavnici Zadužbine Kralj Petar I.

Nakon polaganja venaca, uz himnu Bože pravde, koju je intonirao vojni orkestar, zvaničnici su i ispred crkve odali počast srpskim precima.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Dan državnostiOplenac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva