:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2022   13:48

0

122

Dan primirja obeležen na groblju Komonvelta

Polaganjem venaca na groblju Komonvelta, ambasada Velike Britanije u Srbiji obeležila je danas Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a ceremoniju je predvodila britanska ambasadorka Šon Meklaud.

Na početku ceremonije održana su dva minuta ćutanja, a vence su položili i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, Grada Beograda, predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasador Francuske Pjer Košar, Nemačke Anke Konrad, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, kao i predstavnici Ambasade SAD, Austrije.

Groblje Komonvelta ili Britansko vojno groblje u Beogradu nalazi se u sklopu Novog groblja, a na njemu je sahranjeno 483 vojnika iz zemalja Komonvelta, od kojih je najviše britanskih i kanadskih vojnika koji su nastradali u toku Prvog i Drugog svetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Britansko vojno groblje je izgrađeno 1947. godine u okviru Novog groblja, a na njemu je sahranjeno 77 vojnika i 56 mornara koji su izgubili živote na prostoru bivše SFRJ u Drugom svetskom ratu, kao i 348 vazduhoplovnih oficira koji su oboreni iznad teritorije SFRJ, uglavnom tokom 1944. godine.

Na tom groblju sahranjena su i dva britanska vojnika koja su izgubila živote u Rijeci, februara 1919. godine za vreme formalnog trajanja Prvog svetskog rata.

Izvor: T a n j u g; Foto: G.Zlatković, arhiva

Dan primirjagroblje Komonvelta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva