:

:

TV Most

clock

Mart 05, 2021   8:48

0

98

Danas zaseda Krizni štab, stiže još pola miliona vakcine "Sinofarm"

Od početka pandemije u Srbiji je na koronavirus testirano 3.002.480‬ osoba, a ukupno je registrovano 474.807 zaraženih. Preminulo je 4.508 pacijenata.

U Srbiji su, prema najnovijim podacima Vlade, izvršene 1.576.983 vakcinacije protiv koronavirusa, a obe doze vakcine primila su 563.922 građanina.

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a prema broju građana koji su primili obe doze vakcine na milion stanovnika prva je u Evropi. Posle Srbije su Malta i Island.

U svetu je Srbija na sedmom mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, SAD i Maldiva.

Prema broju građana koji su primili obe doze vakcine na milion stanovnika u svetu, Srbija je četvrta, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ispred SAD.

Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinisanih na milion stanovnika, a slede Mađarska, Slovenija, Rumunija i Hrvatska.

Srbija je na prvom mestu u regionu i prema broju građana koji su primili obe doze vakcine na milion stanovnika.

Prema poslednjim podacima, koronavirus je potvrđen kod još 3.866 građana Srbije, a testirano je 15.769 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je još 17 osoba.

Na bolničkom lečenju je 4.109 pacijenta, od kojih su 173 na respiratoru.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je, gostujući u emisiji RTS-a Četvrtkom u 9, da trenutna epidemijska situacija nije dobra, vanredna je, a u pojedinim mestima povremeno i katastrofalna.

Pukovnik dr Ivo Udovičić, komandant Vojnomedicinskog centra Karaburma, kaže da je u poslednje vreme primetan porast broja onih sa teškom kliničkom slikom, dodajući da je vliki pritisak na intenzivnoj nezi.

Kovid bolnice u Beogradu su skoro popunjene, a povećana potrošnja kiseonika potvrđuje da je povećan i broj pacijenata s teškom kliničkom slikom, upozorio je prof. dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju KCS i koordinator svih bolnica u Srbiji. Ukazao je i da je u kovid bolnicama sada sve više i mlađih pacijenta.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je u Srbiji pređen broj od milion vakcinisanih građana. Istakla je da je vakcinisano 95 odsto prijavljenih iz prioritetnih grupa i pozvala sve ljude, svih starosnih dobi, da se prijave.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva