:

:

TV Most

clock

April 29, 2024   10:07

0

42

Đedović Handanović: Za privrednike pojeftinjuju struja i gas

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da za domaćinstva do kraja godine nema poskupljenja gasa i struje, a da će cene energenata za privredu biti smanjene, gasa za oko 15 odsto, a struje za oko 20 procenata.

Prema rečima Đedović Handanović smanjenje cena energenata za privredu će uticati i na cene usluga, i uopšte proizvoda, hrane, i svega onoga na šta energenti imaju uticaj. Podseća da je država bila tu da zaštiti privrednike kada su cene struje išle i preko 600 evra po megavat-času.

Kaže da su popusti završeni za racionalnu potrošnju koju smo imali u toku grejne sezone i dodaje da je četvrtina domaćinstava ostvarilo maksimalno pravo na smanjenje, odnosno umanjenje računa od čak 40 odsto.

"Za najugroženije nastavljamo popuste i apelujemo na sve primaoci socijalne pomoći i dečijeg dodatka i pomoći za negu trećeg lica da se prijave u svojim opštinama. Samo jedan papir je dovoljan da bi ostvarili popust do čak 50 odsto na svoje račune“, kaže Đedović Handanović za RTS.

Najugroženiji građani koji primaju minimalne penzije mogu da dobiju popust od hiljada dinara. "Nastavićemo da ih pomažemo i da zaista budemo tu za najugroženije. A do sada je to pravo ostvarilo čak 166.000 domaćinstava. Pre samo godinu i nešto bilo ih je 75.000. Nastavićemo da povećavamo broj svima onima kojima to je neophodno. Naravno, cilj je da bude što manje takvih građana“.

Đedović Handanović je rekla da je prošle nedelje bio veliki dan i za Beograd i za Obrenovac i za sve građane koji žive u tom delu Beograda, ali pre svega i za celu Srbiju. Dodaje da je postrojenje za odsumporavanje koje je završeno i koje je koštalo 215 miliona evra najveći ekološki projekat u Evropi na jednoj termoelektrani koja je završena u ovom momentu a treći na svetu.

U Kostolcu su takva postrojenja već završena, oko 70 odsto su završeni radovi sličnog postrojenja u termoelektrani "Nikola Tesla" B.

"Praktično sledeće godine sve naše termoelektrane, odnosno 90 odsto od njih, biće potpuno po standardima Evropske unije i naših zakona kada je ekologija u pitanju, a to je praktično skoro 100 odsto iz termoelektrana proizvodnja električne energije. Naši građani mogu da budu bezbedni što se tiče emisije štetnih gasova iz naših termoelektrana, a proizvodnja će ostati stabilna“, podvukla je ona.

Nastaviće se i sa ulaganjem u infrastrukturu kako bi se stvorili uslovi da što više građana može da se priključi na struju i gas. "To smo zapravo počeli prošle godine. To je najveći investicioni ciklus u Elektrodistribuciji Srbije ikada, pričamo od 180 miliona evra ulaganja, što za pametna brojila, što za nove trafo-stanice i manje snage i veće snage i sva ta ulaganja će omogućiti upravo da imamo što više priključenih pa i onih koji su imali nelegalne objekte gde nije bilo uslova", rekla je Đedović Handanović.

Naglasila je da je do sada ugrađeno 170.000 pametnih brojila, a cilj je da za par meseci imamo 400.000 što je prva faza. U drugoj fazi ćemo imati isto toliko, nastavljamo sa dodatnih 360 miliona evra ulaganja u Elektrodistribuciju i to su investicije od izuzetnog značaja koje će upravo omogućiti što veći razvoj, istakla je Đedović Handanović. 

Govoreći o cenama goriva, kaže da naši građani treba da znaju da smo dobro snabdeveni kada su rezerve nafte u pitanju.

"Mi ne utičemo na svetsku cenu nafte, svedoci smo da se konflikt na Bliskom istoku ne smiruje, to sve utiče na tržišnu cenu nafte od koje posle i mi zavisimo, ali ono što je jako bitno je da u ovom momentu imamo dovoljno rezervi što obaveznih, što robnih, što komercijalnih, u iznosu od 87 dana prosečne potrošnje", rekla je ona.

Napominje da u slučaju bilo kakvog poremećaja na svetskom tržištu građani mogu da budu sigurni.

Dodaje da se završava remont rafinerije u NIS-u, dizel je prema poslednjim informacijama počeo da se proizvodi juče. Uvoz je povećan u prethodnom periodu upravo od strane NIS-a da bi se nedostajuće količine nadomestile, kaže ministarka.

"Tako da ćemo imati apsolutno dovoljno nafte i naftnih derivata i za predstavljajući praznik, tako da ljudi ne treba da brine", zaključila je Đedović Handanović.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva