:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2023   17:57

0

118

Đedović: Ubrzati radove na novom bloku termoelektrane Kostolac

Neophodno je ubrzati dinamiku radova na izgradnji novog bloka B3 u Termoelektrani "Kostolac", kako bi se ispunio zadati rok i kako bi pre naredne zime Srbija dobila novih 350 megavata na mreži, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u razgovoru sa predsednikom kineske kompanije CMEC Fangom Janšuijem.

Ministarka Đedović je, tokom razgovora o realizaciji projekta izgradnje novog bloka B3 u Telmoelektrani "Kostolac", zahvalila predsedniku kompanije CMEC na podršci ovom izuzetno važnom projektu za energetski sistem Srbije, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je rekla da je pre svega neophodno ubrzati radove na tom najvećem energetskom gradilištu u našoj zemlji i dodala da je u prethodnom periodu povećan broj radnika, ali je to i dalje nedovoljno za ovu fazu radova. Takođe, potrebno je i veće angažovanje najstručnijih kadrova EPS-a.

Đedovićeva je naglasila da je "Kostolac B3" prioritet za Ministarstvo rudarstva i energetike i dodala da će biti učinjeno sve kako bi radovi tekli predviđenom dinamikom. 

Ona je podsetila da Srbija i Kina imaju izuzetno razvijenu saradnju u mnogim oblastima, i izrazila uverenje da će maksimalnim angažovanjem svih uključenih, blagovremeni završetak ovog projekta tu saradnju učiniti još snažnijom. 

Govoreći o značaju novog bloka, Đedović je naglasila da se nakon tri decenije gradi novi termokapacitet i to po najvišim standardima zaštite životne sredine. 

"Zahvaljujući novom bloku dobićemo novo moderno postrojenje za proizvodnju električne energije, koje će značajno doprineti sigurnosti i stabilnosti našeg energetskog sistema. Osim veće sigurnosti u proizvodnji električne energije, novi blok će imati i veliki značaj  kada je u pitanju zaštita životne sredine, jer će raditi po najstrožijim standardima", naglasila je ministarka.  

Predsednik kompanije CMEC Fang Janšui, koji je inače prvi put u poseti Srbiji, rekao je da je pre sastanka obišao radove u Kostolcu  kako bi se na licu mesta uverio u dinamiku radova. 

Janšui je izjavio da je kompanija svesna važnosti ovog projekta za Srbiju i podsetio da su do sada uspešno prevaziđenje brojne poteškoće koje su izazvale pandemija i refleksija rata u Ukrajini na cene rada i materijala.

"Sada srpska i kineska strana mnogo bolje sarađuju, projektovanje je pri kraju i imamo  precizan plan povećanja broja radnika za naredni period. Uvereni smo da ćemo u junu u novom bloku proizvoditi struju, a u septembru završiti performans test, odnosno probni rad", rekao je predsednik CMEC-a.  

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

ĐedovićKostolacFang Janšui
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva