:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Decembar 14, 2020   12:23

0

175

Dejtonski sporazum formalno potpisan pre 25 godina

Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, potpisan je pre 25 godina. Sporazum je formalno potpisan u Parizu, a dogovor o tome je postignut u vojnoj bazi kod američkog grada Dejtona 21. novembra 1995, kada je i parafiran.

Na današnji dan 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu potpisan je Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum.

Potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu
Time je i zvanično okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Mirovni sporazum za BiH, parafiran je 21. novembra 1995. godine u Dejtonu, u američkoj državi Ohaju, posle tronedeljnih pregovora.

Sporazum su, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, potpisali Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović u Jelisejskoj palati u Parizu.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavnje nesporazuma na miroljubiv način.

Dejtonskim sporazumom Bosna i Hercegovina je podeljena na dva entiteta – Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Skupština Savezne Republike Jugoslavije ratifikovala je Dejtonski sporazum 13. novembra 2002. godine.

Izvor: RTS

Dejtonski sporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva