:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 08, 2021   16:23

0

139

Deklarisanje proizvoda moguć kao prvi pomak u saradnji sa Prištinom

Pomaci u ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine na osnovu Vašingtonskog sporazuma najpre bi mogli da se realizuju na pitanju deklarisanja proizvoda, u oblasti energetike i trgovine električnom energijom, kao i kroz povezivanje IT kompanija, rekao je danas za Tanjug Nenad Ðurđević savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

On podseća da je formiran je zajedničcki tim komore Srbije i kosovske komore koji radi na sprovođenju delova sporazuma koji se tiču ekonomske normalizacije.

" U timu su ljudi koji su najbliži saradnici dvojice predsednika komora, i kompanija iz oblasti koje su na "dnevnom redu", ili mogu da budu interesantne za zajedničku saradnju", rekao je on.

Komore pokušavaju, ističe on, da dogovor o deklarisanju proizvoda poguraju kod svojih vlada naročito u okviru inicijative Mini Šengen.

" Na žalost dinamika politika, naročito na Kosovu, nam ne ide na ruku. Tamo su izbori raspisani i pretpostavljam da će se sve zaustaviti na neko određeno vreme", rekao je on.

Dodaje da komore sarađuju veoma intenzivno, da se komunikacija ostvaraju dnevno i nedeljno, mesečno se predstavnici sastaju i fizički a nedavno je u Beogradu bio i predsednik Privredne komore iz Prištine.

" Međutim potrebna nam je politička dinamika. Znamo da mnoge stvari zavise i od toga", ističe on.

Ðurđević očekuje da bi prvi pomaci u realizaciji dogovorenog vašingtonskim sporazumom mogli da se očekuju oko deklarisanja proizvoda,oko načina kako se deklarišu, a da to, kako kaže, nikoga ne vređa, da odgovora realnoj slici na terenu, da ne zadire u statusnu neutralnost procesa, a da omogući i otvori tržiste Srbije za kosovske proizvode.

" Nama je jako važno da se tržište Srbije otvori na neki način za proizvode sa Kosova, kao simbol i dobre volje. Postoje kompanije i proizvođači sa Kosova iz oblasti i informacionih tehnologija i poljoprivrede koje bi mogle da plasiraju svoje proizvode u Srbiju, ali ih neujednačeno deklarisanje proizvoda u tome sprečava", rekao je on.

Skori pomaci bi se mogli očekivati i na polju deklarisanja i priznavanje dokumenata. "To bi pomoglo da pojasnimo našim privrednicima koji se bave energetikom ili trgovinom električnom energijom kako da sada, posle sprovođenja Briselskog sporazuma iz dela energetike, nastave svoje poslove", rekao je on.

Ðurđević dodaje da pomake očekuje i u povezivanju kompanija iz IT industrije.

" Tu je komunikacija u "klaudu" gde se nalaze proizvodi pa se izbegava vrsta prepreka i barijera koja postoji za robu koja je fizički predmet i mora da putuje", objasnio je on.

Iako razgovori komora nisu ni prestaji, kako kaže, posle potpisivanja Vašingtongskog sporazuma su intenzivirani, a formiran je zajedničcki tim komore Srbije i kosovske komore koji radi na sprovođenju delova sporazuma koji se tiču ekonomske normalizacij., ali skreće pažnju da je za jače sektorsko povezivanje i saradnju neophodna je bolja saradnja vladinih institucija.

"Kad se krene u komunikaciju i malo zagrebe ispod površine dođemo do nekih administrativnih prepreka, i tu nam je potrebna pomoć organa Srbije ili Kosova u njihovom otklanjanju. Mi kao komore smo tu da te prepreke popišemo, da negde pružimo rešenje kako da se one uklone, a na kraju je do odgovornih da to učine", objašnjava on.

Ðurđević ističe i da je u okviru rada po Vašingtonskom sporazumu PKS sa komorom Albanije izabrala privrednike i kompanije koje bi se našle sa predstavnicima DFC-a - američke razvojne banke

"Nadležnost DFC kancelarije u Beogradu je čitav region, a privrednike i kompanije smo izabrali kako bi DFC-u pomogli da se upozna sa situacijom u Albaniji. Naročito sa onim kompanijama koje će sutra da eventualno rade, ili da investiraju uz podršku DFC-a, na koridorima koji će povezivati Jadransko more sa Centralnom Evropom preko Kosova i Srbije", rekao je on.

Ðurđević zaključuje da su na usporavanje čitave teme ekonomske normalizacije uticali i promena administracije u Vašingtonu, izbori na Kosovu, kao i formiranje vlade u Srbiji.

"Međutim mi smo prisutni i nastavićemo da teme stavljamo na dnevni red i pomažemo njihovo rešenje tamo gde možemo", naglasio je on.

Izvor: Танјуг

KiMĐurđevićVašingtonski sporazumdijalog Beograda i Prištinedeklarisanje proizvoda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva