:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2020   10:11

0

141

Desanka Maksimović će verovatno biti u vraćena u školski program

Desanka Maksimović će verovatno, zbog pritiska javnosti i zbog mišljenja struke, biti vraćena u školski program za treći i četvrti razred gimnazije, kaže koordinatorka u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić, koja je u komisiji Zavoda za izradu školskih programa.

Ona je na TV Prva rekla da nije prvi put da se podiže javnost.

"Svaki put kada izađe novi školski program svi postaju čitaoci, metodičari, književni kritičari", rekla je Milijić Subić.

Naime, u okviru izmene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje".

To je izazvalo lavinu negodovanja medu piscima, kritičarima, prosvetnim radnicima, univerzitetskim profesorima..

Milijić Subić je rekla da je Desanka Maksimović zastupljena u svakom razredu osnovne škole, a da je ta čuvena pesnikinja bila simbolički zastupljena u trećem razredu gimnazije i da se izučavala u četvrtom razredu gimnazije.

Napomenula je da komisija Zavoda imala pred sobom ograničen broj časova i određene tematske zahteve, kao i da je trebalo uvrstiti i pesnike poput Ivana Lalića sa kojim se đaci nisu susreli u osnovnoj školi i sa ostalim pesnicima koje ne mogu da razumeju, ali su zaslužili da budu pomenuti u programu.

Zbog toga je, kaže, odlučeno da se izostavi Desanka Maksimović i to ne, kako navodi, bez griže savesti i bezbolno kada takvu odluku treba doneti.

"To su vrlo bolne i ograničavajuće odluke. Kad bih se ja pitala srpski jezik bi imao deset časova imalo bi tada vremena da se učenici zaista posvete obradi književnih dela", rekla je ona i navela da postoje procedure, te da je pristala da Zavod bude "glavno optuženi, iako to nije suštinski tačno".

Objasnila je da Zavod, odnosno komisija Zavoda koju predstavlja, imala veoma kratko vreme za sačinjavanje predloga programa, da im je Ministarstvo prosvete dalo rok od dva meseca za program za treći i četvrti razred gimnazije.

Navela je da komisija daje predlog programa koji ide na Nacionalni prosvetni savet na razmatranje i davanje mišljenja.

"U februaru je taj program dobio podršku, Nacionalni prosvetni savet je dao pozitivno mišljenje, a onda se desila pandemija. Program je otišao sa pozitivnim mišljenjem Nacionalnog prosvetnog saveta ka ministarstvu i ministar je odobrio program", rekla je Milijić Subić i navela da je taj program u Prosvetnom glasniku i da je javni dokument.

"Uvek su moguće dopune i izmene programa, ima tu još grešaka koje su se desile u tom dokumentu. Nacionalni prosvetni savet je ponovo po hitnom postupku zasedao doneo odluku koja će biti predstavljena javnosti", rekla je ona.

Izvor: Танјуг

Desanka Maksimovićškolski program
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva