:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2022   9:04

0

50

Direktor "Šela": Evropa će morati da štedi gas i struju i narednih zima

Okretanje leđa ruskom gasu skupo košta Evropu. Češka, koja predsedava Evropskom unijom, zakazala je hitan sastanak ministara energetike za 9. septembar, a direktor "Šela" Ben van Beurden upozorava da bi Evropa mogla da bude suočena sa ograničenim pristupom energentima nekoliko godina.

Direktor najveće evropske naftne kompanije Ben van Beurden smatra da bi energetska kriza mogla potrajati nekoliko godina, nakon što su cene gasa prošle nedelje skočile na rekordne nivoe.

"Kriza će staviti na iskušenje solidarnost država članica Evropske unije, s obzirom na to da će svaka pojedina vlada biti prisiljena da odlučuje o načinu na koji će obezbediti nastavak rada ključnih industrijskih sektora", smatra Ben van Beurden.

Rekao je da je pred nama nekoliko zima tokom kojih će morati da se traže rešenja kroz uštede i redukcije.

"Da će razdoblje pred nama biti na neki način lako ili da će se sve brzo završiti – mislim da je to fantazija koju bi trebalo da ostavimo po strani", zaključio je direktor "Šela".

Češka, koja predsedava Evropskom unijom, zakazala je hitan sastanak ministara energetike za 9. septembar.

"Ono što se dešava je panevropski problem, ima uticaja na sve zemlje, na neke više, na neke manje. Uvereni smo da je najbolje rešenje ono koje se odnosi na celu Evropu", rekao je češki ministar industrije Jozef Sikela.

Zemlje poput Nemačke i Italije, koje su se dosad uglavnom oslanjale na ruske isporuke, pune skladiša kako bi mogle da se izbore sa zimom.

Izvor: RTS, Rojters; Foto: EI

Ben van BeurdenŠelEvropagasstrujaštednja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva