:

:

TV Most

clock

Avgust 04, 2020   10:22

0

183

Dobar rod žita i maline u Leposaviću

Kako leto odmiče, tako se i privodi kraju berba malina i žetva strnih žita. Poljoprivrednici u opštini Leposavić ističu da je ova godina jedna od prosečnih što se tiče prinosa. 

Berba malina, voća koje je sada dominantno u ovom potkopaoničkom kraju u opštini Leposavić, se privodi kraju. 

Mogućnost da se dobro zaradi na ovom voću povela je mnoge poljoprivrednike da podignu zasade pod malinom, a one koji se od ranije bave ovom kulturom da prošire svoje zasade. 

Ovogodišnja cena maline je nešto veća od 200 dinara i zadovoljiće malinare, koji ubiraju poslednje količine ovog voća. 

Tako je sa sortama maline vilamet i miker, dok se polka, sorta malina koja stiže za berbu do kasno u jesen, još uvek bere. 

U Leposaviću ostaje još uvek problem otkupa maline, jer su potrebne veće količine skladišnog prostora, hladnjača, kako bi i konkurencija u otkupu bila veća. 

U razgovoru sa poljoprivrednicima, novinari Jedinstva saznaju, da ovogodišnja cena može da podmiri troškove u procesu rada u malinjacima, a i da se zaradi, kod onih koji imaju sopstvenu radnu snagu za berbu. 

Troškovi se značajno uvećavaju kod domaćinstava koji su prinuđeni da angažuju radnike kako bi pokupili rod maline. 

U ovom periodu leta obavlja se i žetva strnih žita. 

Na površini od oko 2.000 hektara privedena je kraju žetva pšenice i ječma. 

Prinosi od 3,5 do četiri tone po hektaru su dobri, a tome su pogodovali dobri vremenski uslovi, jer je ceo jun mesec bio kišovit, kada je pšenica bila u fazi intenzivnog rasta i nalivanja zrna. 

Pored pšenice, na manjim površinama sve češće seju se i skoro zaboravljene sorte žitarica heljde i spelte. 

U proizvodnji ovih žitarica naročito je poznata porodica Trboljevac, iz sela Kutnje, koja na svom imanju seje ove žitarice, koje kasnije koristi u procesu proizvodnje hleba i peciva. 

Naime, ova porodica poseduje pekaru “Trboljevac“, i zaokružila je svoju proizvodnju od njive do trpeze, jer svoje žito prerađuju na tradicionalan način i pretvaraju u pekarske proizvode, koji se mogu naći na tržištu u ovom kraju. 

Naročito je poznat hleb od heljde, koji se peče u pećnicama po tradicionalnom receptu od celog zrna žitarice, koje zadržava sva hranljiva svojstva. 

U ponudi su i ostali pekarski proizvodi ovog proizvođača. 

Ovo je svakako dobar primer, za sve one koji nameravaju da počnu neki posao u poljoprivredi, kako se može zaokružiti proces proizvodnje i dobro zaraditi od svog imanja i rada.

Ipak, na najvećem broju površina na ovom području uzgaja se kukuruz, žitarica koja se seje uglavnom za sopstvene potrebe i koristi se kao hrana za stoku. 

Ovogodišnji rod kukuruza, takođe obećava, s obzirom na sadašnje stanje useva. 

Ova godina je po mnogo čemu specifična, donela nam je pandemiju koronavirusa, pa su se mnogi okrenuli selu i poljoprivrednoj proizvodnji, gde se ovakva situacija opasnosti od zaraze mnogo lakše podnosi. 

To je doprinelo da se veliki broj porodica odluči da na svom imanju zaseje povrće i tako spoji lepo i korisno, boravak na selu iskoristi da obezbedi za svoje potrebe sveže voće i povrće. 

Izvor: Jedinstvo

KiMLeposavićmalinežito
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva