:

:

TV Most

clock

Avgust 04, 2020   10:22

0

67

Dobar rod žita i maline u Leposaviću

Kako leto odmiče, tako se i privodi kraju berba malina i žetva strnih žita. Poljoprivrednici u opštini Leposavić ističu da je ova godina jedna od prosečnih što se tiče prinosa. 

Berba malina, voća koje je sada dominantno u ovom potkopaoničkom kraju u opštini Leposavić, se privodi kraju. 

Mogućnost da se dobro zaradi na ovom voću povela je mnoge poljoprivrednike da podignu zasade pod malinom, a one koji se od ranije bave ovom kulturom da prošire svoje zasade. 

Ovogodišnja cena maline je nešto veća od 200 dinara i zadovoljiće malinare, koji ubiraju poslednje količine ovog voća. 

Tako je sa sortama maline vilamet i miker, dok se polka, sorta malina koja stiže za berbu do kasno u jesen, još uvek bere. 

U Leposaviću ostaje još uvek problem otkupa maline, jer su potrebne veće količine skladišnog prostora, hladnjača, kako bi i konkurencija u otkupu bila veća. 

U razgovoru sa poljoprivrednicima, novinari Jedinstva saznaju, da ovogodišnja cena može da podmiri troškove u procesu rada u malinjacima, a i da se zaradi, kod onih koji imaju sopstvenu radnu snagu za berbu. 

Troškovi se značajno uvećavaju kod domaćinstava koji su prinuđeni da angažuju radnike kako bi pokupili rod maline. 

U ovom periodu leta obavlja se i žetva strnih žita. 

Na površini od oko 2.000 hektara privedena je kraju žetva pšenice i ječma. 

Prinosi od 3,5 do četiri tone po hektaru su dobri, a tome su pogodovali dobri vremenski uslovi, jer je ceo jun mesec bio kišovit, kada je pšenica bila u fazi intenzivnog rasta i nalivanja zrna. 

Pored pšenice, na manjim površinama sve češće seju se i skoro zaboravljene sorte žitarica heljde i spelte. 

U proizvodnji ovih žitarica naročito je poznata porodica Trboljevac, iz sela Kutnje, koja na svom imanju seje ove žitarice, koje kasnije koristi u procesu proizvodnje hleba i peciva. 

Naime, ova porodica poseduje pekaru “Trboljevac“, i zaokružila je svoju proizvodnju od njive do trpeze, jer svoje žito prerađuju na tradicionalan način i pretvaraju u pekarske proizvode, koji se mogu naći na tržištu u ovom kraju. 

Naročito je poznat hleb od heljde, koji se peče u pećnicama po tradicionalnom receptu od celog zrna žitarice, koje zadržava sva hranljiva svojstva. 

U ponudi su i ostali pekarski proizvodi ovog proizvođača. 

Ovo je svakako dobar primer, za sve one koji nameravaju da počnu neki posao u poljoprivredi, kako se može zaokružiti proces proizvodnje i dobro zaraditi od svog imanja i rada.

Ipak, na najvećem broju površina na ovom području uzgaja se kukuruz, žitarica koja se seje uglavnom za sopstvene potrebe i koristi se kao hrana za stoku. 

Ovogodišnji rod kukuruza, takođe obećava, s obzirom na sadašnje stanje useva. 

Ova godina je po mnogo čemu specifična, donela nam je pandemiju koronavirusa, pa su se mnogi okrenuli selu i poljoprivrednoj proizvodnji, gde se ovakva situacija opasnosti od zaraze mnogo lakše podnosi. 

To je doprinelo da se veliki broj porodica odluči da na svom imanju zaseje povrće i tako spoji lepo i korisno, boravak na selu iskoristi da obezbedi za svoje potrebe sveže voće i povrće. 

Izvor: Jedinstvo

KiMLeposavićmalinežito
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?