:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Februar 01, 2019   15:24

0

550

Dobrovoljno davanje krvi u znak zahvalnosti humanitarcu Arnou Gujonu

Osnovna škola “Desanka Maksimović” u Kosovskoj Kamenici, u saradnji sa  Zdravstvenim centrom Gnjilane -  Službom za transfuziju krvi u Pasjanu, organizovala je humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u znak zahvalnosti velikom humanitarcu Arnou Gujonu. Gujon je nebrojeno puta pomogao i ovoj, ali i brojnim drugim školama i ljudima na Kosovu i Metohiji.

Direktorka Osnovne škole “Desanka Maksimović” Jadranka Vasić kaže da se Arnou Gujonu, kojem je još uvek zabranjen ulazak na KiM, za sva učinjena dobra dela možemo odužiti samo ako takođe budemo humanikao on.

“Smatrali smo da je akcija dobrovoljnog davanja krvi najbolji način da se odužimo Arnou Gujonu. Da zna da ni njega, ni njegovu nesebičnu pomoć nismo zaboravili. Pridružili su nam se profesori i učenici iz Tehničke škole i Gimnazije. Nedostaje nam Arno kao čovek, da bude među nama i nadamo se da na taj dan nećemo još dugo čekati”, kaže Vasićeva.

Dobrovoljno davanje krvi nije samo humani gest kojim pomažete drugima. To je dobar način da pomognete i sebi. Iz kapi krvi uzete iz vašeg prsta odrediće vam nivo hemaglobina, pregledaće vas lekar i  ustanoviće da li ste tog dana sposobni da date krv ili ne. 

Dobrovoljni davaoci kažu da su ovakve akcije važne, jer naše malo nekome može da spase život. Pozivaju i druge ljude da se priključe ovakvim akcijama, jer i vas kao davaoca ove dragocene tečnosti čine srećnijim čovekom. 

Glavni medicinski tehničar Zdravstvenog centra Gnjilane Sreten Trajković, kaže da krv može dati svaka zdrava osoba, koja mora da ispunjava I neke dodatne uslove.

“Davaoci mogu da budu starosti od 18 do 65 godina, sa najmanje 50 kilograma težine. Kada vam izvade krv, setom za jednokratnu upotrebu, vaša krv će biti detaljno ispitana i na bolesti koje se mogu preneti i transfuzijom, a to su: SIDA, žutica B i C i sifilis”, kaže Trajković.

Ove analize su besplatne, a rade se iz uzorka posle svakog davanja krvi. Davanjem krvi se poboljšava cirkulacija i smanjuje rizik od infarkta miokarda.

Inače, organizam vrlo brzo nadoknadi izgubljenu količinu krvi.  

Po davanju krvi dobićete potvrdu kojom ostvarujete određene beneficije: oslobođeni ste plaćanja participacije godinu dana u medicinskim ustanovama i apotekama, a posle desetog davanja, participacija se ne plaća do kraja života. Takođe, imate pravo na korišćenje dva slobodna dana, u dogovoru sa svojim poslodavcem.  

Izvor: RTV Puls

Arno GujonKiMdobrovoljno davanje krvi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva