:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 08, 2023   14:45

0

120

Dodik: Blinken da vrati kući ambasadora SAD kako bi se smirile političke strasti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ne veruje da je američki državni sekretar Entoni Blinken pisao objavu u kojoj ga je kritikovao na Tviteru i poručio da bi  smirivanju političkih strasti u BiH pomoglo kada bi Blinken američkog ambasadora Majkla Marfija "vratio kući" iz Sarajeva. 

"Sve što bi sekretar Blinken mogao da uradi, a zaista bi pomoglo smirivanju političkih strasti u BiH, je da američkog ambasadora iz Sarajeva vrati kući", naveo je Dodik na Tviteru. 

On je dodao da ne veruje da je Blinken pisao niti čitao po objavi tvit, u kojem je na nalogu Blinkena na Tviteru ocenjeno da je Dodik prekršio Ustav BiH i Dejtonski sporazum potpisivanjem zakona koje je ranije poništio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje. 

Dodik je rekao da ne veruje ni da Blinken zna detalje o Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovom Aneksu četiri - Ustavu BiH.

"Rukopis nam je poznat, loše namere pravog pisca takođe", naveo je Dodik. 

U objavi na Tviter nalogu Blinkena na Tviteru navedeno je da se Dodikovim "potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlašćenja visokog predstavnika krši Ustav BiH i potkopava Dejtonski sporazum".

"SAD podržavaju Kancelariju visokog predstavnika u BiH i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter", navodi se na Blinkenovom nalogu na Tviteru. 

Dodik je u petak potpisao izmene i dopune Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koje je visoki predstavnik poništio 1. jula.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit, koga Republike Srpska ne priznaje, poništio je 1. jula zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, koje je prethodno usvojila Skupština Republike Srpske. 

Šmit je takođe nametnuo izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje kojim se narušava ustavni poredak države tretiraju kao krivično delo.

Izvor: T a n j u g

Milorad DodikBiHRepublika SrpskaSADMajkl MarfiEntoni Blinken
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva