:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Novembar 04, 2021   20:22

0

102

Dodik: Savet bezbednosti UN poslao važnu poruku – u BiH nema visokog predstavnika

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je, nakon usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN, da Republika Srpska nema nameru da destabilizuje zemlju, ali da neće odustati od svojih ustavnih prava. Najavio je da će RS naći mehanizme da Kristijana Šmita u njegovoj zemlji tuži za lažno predstavljanje i kršenje međunarodnog prava. EUFOR, vojna misija EU u BiH, poručio da će nastaviti da bude važan element u jačanju sigurnosti i stabilnosti.

Savet bezbednosti UN, koji je sinoć jednoglasno usvojio rezoluciju o BiH i produžio mandat EUFOR-a, u novoj rezoluciji ne pominje OHR ni visokog predstavnika, što se posebno tumači u Banjaluci. Republika Srpska je, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, dobila važnu poruku od SB UN - da u BiH nema visokog predstavnika.

Dodik je poručio da Republika Srpska nema nameru da destabilizuje BiH, niti da vodi bilo kakav rat, ali da neće odustati od svojih ustavnih prava.

Biće, kaže, zanimljivo gledati kako će se ponašati gospodin Šmit.

"Reći ću mu da svaka njegova akcija od juče podrazumeva da će Republika Srpska naći mehanizme da ga u njegovoj zemlji tuži za lažno predstavljanje i kršenje međunarodnog prava", poručio je Dodik.

"EUFOR će nastaviti da bude element u jačanju sigurnosti"

Vojnoj misiji Evropske unije u BiH je produžen mandat za još 12 meseci, i to dva dana pre isteka roka.

"EUFOR će nastaviti da bude važan element u jačanju sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, što su osnovni preduslovi za napredak na reformskom putu ka Uniji", saopštila je delegacija EU u Bosni i Hercegovini.

Sednica prošla bez Kristijana Šmita

Svakih šest meseci organizuje se debata o BiH, tada i visoki predstavnik podnosi izveštaj. Sinoć u Njujorku je izostao.

Sednica je prošla bez Kristijana Šmita, jer je protiv toga bila Rusija. Od ranije je poznat njen stav - predlaže okončanje uloge međunarodnog izaslanika u BiH.

Kako je uoči sednice preneo britanski Gardijan, koji je imao uvid u Šmitov izveštaj, u njemu piše - ako separatisti iz bh entiteta Republike Srpske ispune pretnju, ponovo će napraviti entitetsku vojsku, a ne isključuje se ni mogućnost klizanja u novi rat.

"Želim samo da kažem da je Šmitov dokument jednostran. Vi samo krivite Srbe i demonizujete sve što rade Srbi. Kancelarija visokog predstavnika postala je izvor problema u Bosni i Hercegovini. Valentin Incko odlučio je da nametne zakon, iako se o tome nisu saglasile sve strane, što je podstaklo neslaganje i podele u zemlji", smatra Vasilij Nebenzja, ruski ambasador pri UN.

Sven Alkalaj, ambasador BiH pri UN, rekao je da je u toku najveća kriza u posleratnom periodu, i da RS podriva Dejtonski sporazum.

"Ovo ne ugrožava samo mir i stabilnost u zemlji i regionu, već može ozbiljno ugroziti i sam sporazum", ocenio je Alkalaj.

Srbija ponovila stav, SAD pozivaju na mir, Kina traži nepristrasnost

Srbija je ponovila stav - podržaće sve dogovore koje postignu dva entiteta, protiv je rešenja koja nisu doneta konsenzusom.

"Rat i konflikti su odavno okončani, mislimo da takav jezik ne bi trebalo koristiti za opis stanja u regionu", poručio je Nemanja Stevanović, ambasador Srbije pri UN.

Amerika poziva na mir i deeskalaciju. Kancelarija visokog predstavnika, kažu, garantuje stabilnost. Kritikuju Milorada Dodika zbog najava da će se Srpska povući iz institucija BiH.

"Vreme je da se izabrani zvaničnici, sa svih nivoa vlasti, vrate vršenju vlasti i služenju interesima stanovnika BiH. Predsedništvo se mora redovno sastajati", istakla je Linda Tomas Grinfild, ambasadorka SAD pri UN.

Velika Britanija podržala je rad Kristijana Šmita. Da visoki predstavnik ima ključnu ulogu u održavanju stabilnosti u zemlji smatra i Francuska, koja je predložila rezoluciju.

Kina traži nepristrasnost u rešavanju problema u Bosni i Hercegovini.

Izvor: RTS

DodikSB UNOHR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva