:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 30, 2024   16:36

0

30

Dodik: U SB UN će se večeras čuti istina i činjenice

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

On je agenciji Srna rekao da možemo da budemo veoma ponosni na diplomatsku aktivnost i borbu da se spreči donošenje sramnog akta kao što je rezolucija o Srebrenici koja Srbe predstavalja kao "zločinački i genocidan narod",  a Republiku Srpsku "genocidnom tvorevinom".

"Srbi su vekovima bili na strani istine i pravde, patriotizma i antifašizma, a već decenijama pokušavaju da nam stave etiketu zločinaca. To nikada nećemo dozvoliti", poručio je Dodik.

On je naglasio da se Republika Srpska uvek borila za potpunu i doslednu primenu i poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava.

"Ništa drugo nismo tražili, niti tražimo osim onoga na šta imamo pravo. Sve vreme se zalažemo za slovo, a ne duh Dejtona, dok drugi sve rade da unište sporazum koji je doneo mir na ove prostore i ostvare svoj ratni san o unitarnoj, muslimanskoj BiH u kojoj bi dva konstitutivna naroda, Srbi i Hrvati, bili majorizovani", rekao je Dodik.

On je rekao da su svaku mogućnost za dogovor srušili bošnjački politički predstavnici po nalogu stranaca.

"Jedan po jedan odstupao je od zvanične politike zajedničkih institucija, ignorišući u potpunosti stavove Republike Srpske, a zagovarajući na svakom mestu Alijinu Bosnu, na koju Srbi nikada nikada neće pristati", naglasio je Dodik.

On je rekao da bošnjački predstavnici na zajedničkom nivou nikada nisu predstavljali BiH, pa čak ni Federaciju, jer je i tamo situacija ista.

"Njihove mogućnosti svode se na pokušaje da nešto ušićare gde god mogu i stignu, jer kapacitet i legitimitet za predstavljanje BiH bez Republike Srpske nemaju niti mogu da imaju. Mogu da hodaju po svetu, izmišljaju, lažu, pričaju šta im je volja, ali istina je jedna i zna se koji i čiji stavovi su relevantni. Samo ono što je plod konsenzusa i dogovora tri naroda i dva entiteta je zvanična politika BiH, sve drugo su laži i snovi bošnjačkih političkih predstavnika", istakao je predsednik Srpske.

Dodao je da se sada vode i montirani politički sudski procesi protiv predstavnika Republike Srpske samo zato što su poštovali Ustav i što su se usprotivili kršenju zakona i samovolji neimenovanog stranca koji se lažno predstavlja za visokog predstavnika.

"To je sva istina o BiH koju će danas imati priliku da čuju svi u Savetu bezbednosti. Republika Srpska vodi politiku mira, politiku bez sukoba, politiku poštovanja slova, a ne duha Dejtona i to je naš odgovor na stalne napade, podmetanja i laži koje dolaze iz političkog Sarajeva", zaključio je Dodik. 

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva