:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2024   14:40

0

66

Dodik: Veliki uspeh Vučića i Srbije u Savetu bezbednosti UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je postigao veliki uspeh dolaskom do Saveta bezbednosti i do prilike da se iznesu stavovi Srbije po pitanju Kosmeta, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Istakao je da su stavovi Srbije konkretniji i jasniji nego ikada do sada.

" Videli smo Aljbina Kurtija koji je pokušavao da kamuflira stvari pod neke univerzalne vrednosti, poput ljudskih prava, koje u poslednjih nekoliko godina niko više ozbiljno ne doživljava. Njegove floskule su propale, jer je jasno svima da vrši nasilje nad Srbima kako bi ih proterao sa Kosmeta, i svet to mora da razume i učini nešto po tom pitanju", poručio je Dodik.

Naglasio je da je za očekivati da nasilje nad Srbima stane, a da Srbija mora da vodi računa o miru i stabilnosti i onome za što se opredelila, a to je da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. 

"I mi u Republici Srpskoj računamo da stavovi koje je Srbija iznosila u svojim stategijama, programima i govore o tome da je u ekstremnim okolnostima ugrožavnja našeg naroda bilo gde, Srbija spremna da se angažuje, a to smo videli i u govoru i odlučnosti Vučića", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, prenela je RTRS.

Predsednik Srpske je naglasio da je u ovom trenutku vjerovati Amerikancima i Britancima loš posao.

Putin odlično razume poziciju srpskog naroda

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlično razume poziciju srpskog naroda i Rusija podržava dogovor u BiH što je i naša politika, istakao je predsednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je izrazio zahvalnost za stav predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina prema srpskom narodu iznesenog u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom,

Naveo je da krajem ovog meseca putuje u Rusiju, Belorusiju i Tursku gde će razgovarati sa brojnim zvaničnicima.

"Krajem meseca putujem u Rusiju, a pre toga ću boraviti u Minsku. Početkom marta odlazim u Antaliju gde se održava veliki ekonomski forum čiji je pokrovitelj predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Verujem da ću imati priliku da se sastanem s njim kao i s mnogim predsednicima koji dolaze na taj ekonomski forum", rekao je Dodik.

U martu u Republiku Srpsku dolazi i premijer Mađarske Viktor Orban, kaže Dodik, i najavljuje da će u narednom periodu posetiti nekoliko evropskih država i razgovarati sa liderima tih zemalja.

Kada je reč o Rusiji, Dodik je uveren da predsednik Vladimir Putin ne doprinosi eskalaciji sukoba, a u Ukrajini želi da zaštiti narod i spreči negativne posledice delovanja Zapada prema Rusiji i ruskom narodu.

"Ovo nije sukob ukrajinskog i ruskog naroda. Meni je žao zbog toga. Zapad želi da disciplinuje sve ovde, da nas pridobije da uvodimo sankcije Rusiji. Vidljivo je da oni ne mogu da slome Rusiju na taj način", naveo je Dodik.

Rekao je da predsednik Ruske Federacije poštuje druge narode i štiti svoju državu.

"Mogli smo da vidimo da predsednik Putin vodi računa o svojoj državi. Zapad je smatrao da ima pravo na tihi način okupirati Ukrajinu, i da Rusija nema pravo braniti 15 miliona Rusa na tom području", ukazao je Dodik.

On je mišljenja da Zapad želi da pritiskom na Rusku Federaciju doprinese njenom raspadu i da stvori nekoliko zemalja koje bi bile lagan plijen.

"To je jasno i predsedniku Putinu ali je jasno i nama. Јasno je čitavom svetu da je to bila prvobitna namera. Zato se Rusija, što ste mogli i da vidite, povlačila u brojnim situacijama da ne bi izazvala konflikt, a bila je sada priterana uza zid i morala je da reaguje", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je Putin ignorisan u zapadnim medijima i da je pravljena slika o njemu kao da je pretnja celom svetu.

Izvor: T a n j u g

DodikVučićKiMSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva