:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

April 30, 2024   10:35

0

38

Đogović: Rešenje za pitanje dinara ići će ka licenciranju Poštanske štedionice

Ekonomista Saša Đogović kaže da očekuje da će rešenje problema nastalog zbog odluke Centralne banke Kosova da ukine platni promet u dinarima ići ka tome da Poštanska štedionica bude licencirana od strane kosovskih vlasti i da se preko nje onda obavljaju isplate svih prinadležnosti koje na Kosovu primaju građani srpske nacionalnosti.

Kako Đogović kaže za Kosovo onlajn, povratka na staro neće biti i treba naći novo rešenje.

"Neminovno će biti da dođe do plaćanja u evrima. Iz izjava naših predstavnika mogao sam da iščitam da su spremni na isplate u evrima i da postoji spremnost da se ide na licenciranje naše Poštanske štedionice od kosovskih vlasti preko koje bi mi dalje mogli da vršimo isplatu svih prinadležnosti koje naši građani primaju. To će ići u tom pravcu, ali naravno tu nije samo ekonomski faktor u pitanju, postoji i politički faktor u smislu da li se time direktno ili indirektno priznaju nadležnosti Centralne banke Kosova. Međutim, ako imate u vidu da su već prizante lične karte, registarske tablice, carinski pečat, da dolazi do integracije energetskog sektora, onda ne vidim nikakvu posebnu razliku što bi se kroz dobijanje licence indirektno priznala nadležnost CBK, jer na ovaj način idete u susret građanima srpske nacionalnosti i njima olakšavate život", kaže Đogović.

Fokus, dodaje, treba da bude na stanovništvu a ne na političkom nadgornjavanju, jer ljudi više meseci žive u neizvesnosti, sa dodatnim troškovima i samoorganizovanju da bi došli do svog novca.

"Da li će to rešenje biti doneto danas, sutra ili u nekom narednom periodu, ne znam, ali što bude taj period više trajao, to će više platiti građani na severu Kosova", navodi Đogović.

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu Besnik Bisljimi izjavio je da je "licenciranje privrednog subjekta Srbije na Kosovu neprihvatljivo“ za Prištinu, ne precizirajući da li se tu misli na Poštansku štedionicu, a Đogović kaže da ne vidi zašto bi licenciranje Poštanske štedionce bilo neprihvatljivo za Prištinu. 

"Od Centralne banke Kosova stizale su izjave da ako bilo koja banka želi da posluje na teritoriji Kosova da ona treba da bude licencirana i u tom smislu su oni već u februaru slali poruke u pravcu licenciranja naše Poštanske štedionice. Bilo bi dobro za Srbiju da ima svoju banku na teritoriji Kosova i da ta banka postepeno, sa splašnjavanjem tenzija, počne da širi poslovanje i na druga područja Kosova. Jer ako imate finansijski uticaj na Kosovu znači da možete ostavriti i neke druge uticaje i da imate druge poluge moći. Bilo bi poželjno da naša banka bude na teritoriji celog Kosova, jer licenca ne bi bila samo za sever. Naravno u ovakvim okolnostima kakve su sada to je nemoguća misija, ali licenciranjem već imate dokumentovanu mogućnost da u nekom periodu možete da širite poslovanje", smatra Đogović.

Na pitanje kako će sve ovo uticati na institucije koje su registrovane u srpskom sistemu, kaže da je to pitanje trebalo rešiti pre pitanja dinara jer sada problemi jedan drugog prepliću.

"Mislim da je loša poruka bila što se krenulo sa jednostranim nametanjem odluke oko dinara i što se nije prevashodno dogovorilo pod čijom bi ingerencijom bile javne ustanove. Na bazi toga je dalje mogla da se donosi odluka o dinaru, odnosno o valuti plaćanja. Za sada, koliko vidim, zvanični Beograd će sigurno vršiti plaćanje prema tim institucijama dok se ne donese neko drugo rešenje. Kao što će vršiti plaćanja i za penzionere i primaoce socijalne pomoći na isti način kako se dogovore Beograd i Priština. Kasnije, verujem da će doći do razgovora o tome gde će biti integrisane te institucije, domovi zdravlja, bolnice, pošte.., u kom sistemu će oni dalje raditi", kaže Đogović. 

Kako konstatuje u celoj ovoj situaciji je problem neodostatka političke volje sa obe strane, dok "sve ide preko grbače građana srpske nacionalnosti", jer se i jedna i druga strana nadgovrnjavaju i gledaju kako da izvuku što bolji politički poen. Zbog toga, kaže, svedočimo i povlačenju jednostranih poteza i uslovljavanjima.

"Imamo nametnuta rešenja nakon kojih se traže dodatna rešenja za pitanja koja je trebalo da budu rešena prva. Prave se neki čvorovi, teče vreme, a suštinski i jednima i drugima je jasno da će morati da dođe dogovora pre ili kasnije. Verujem da će pitanje javnih ustanova i preduzeća biti stvar daljih dogovora između Beograda i Prištine, posle dogovaranja oko valute plaćanja na severu Kosova", navodi Đogović.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva