:

:

TV Most

clock

Maj 04, 2020   10:22

0

232

Dom kulture u Gračanici predstavio program za osmu nedelju

Dom kulture u Gračanici  je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja, izazvanog epidemijom virusa korona, pripremio bogat program kulturno-umetničkog sadržaja, koji će biti predstavljen na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove ustanove.

Zainteresovani posetioci moći će danas da pogledaju snimak koncerta Simfonijskog orkestra i Hora Radio televizije Srbije održanog u porti Manastira Gračanica u okviru manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“.

Predstavljanje likovnih umetnika sa Kosova i Metohije nastavlja se sutra razgovorom sa slikarom Zvonkom Pavličićem iz Peći, profesorom na Katedri za urbanizam i projektovanje na Fakultetu tehničkih nauka u Prištini-Kosovska Mitrovica.

O njegovom slikarskom opusu, poetskim opredelenju i aktuelnom radu, sa njim će razgovarati Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti, i Maja Todić, slikar.

Predstava „Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914–1918. - Jedini put“, na repertoru će se naći u sredu 6.maja, na Fejsbuk stranici i na Jutjub kanalu Doma kulture.Radnja predstave je specifično usmerena na sve važne događaje iz Velikog rata i oslobođenje Kosova i Metohije.

U predstavi učestvuju: glumci Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, glumci Srpskog pozorišta iz Gnjilana, Ansambl „Venac“, hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i hor „Simonida“ iz Gračanice.  

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Cvetko Stanojević glumac Srpskog pozorišta iz Gnjilana.

U četvrtak, 7.maja, posetioci Fejsbuk stranice Doma kulture moći se da pogledaju dva dokumentarna filma pod nazivom „Nojeva barka“ i „Na putu za povratak“.

Dokumentarni film „Nojeva barka“ autora Stefana Stojkovića i Nikole Živića nas u narativnoj formi kroz šest minuta trajanja, kadrovima i naracijom, vodi iz sveta netaknute prirode koja ispunjava živopisne kadrove koji oduzimaju dah, do onih postapokaliptičnih predela koji su proizvod ljudske nepažnje i sužene svesti kada je u pitanju očuvanje životne sredine.

Autori ovog filma šalju snažnu poruku da ukoliko ne očuvamo našu životnu sredinu, nećemo očuvati ni našu budućnost.

Dokumentarni film „Na putu za povratak“ autorke Jasmine Stojković govori o pokušaju raseljenih Srba da se vrate u Mušutište i sprečavanje njihovih komšija Albanaca u tome.

Ovaj dokumentarac osvojio je prvo mesto na Festivalu dokumentarnog filma  Grafest 2016. godine.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Sonja Blagojević Đekić dugogodišnji selektor i jedan od osnivača Festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi - Grafest.

Ljubitelji sedme umetnosti moći da pogledaju i igrane filmove ,,Kralj komedije" i ,,Santitos" iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

Promocija zbirke pesama "Srne i rane" Milana Mihajlovića u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda, na programu je u petak, 8.maja.

Glavni urednik SKZ Dragan Lakićević je o ovoj knjizi zapisao:„Retorski spev Srne i rane, mogao bi se čitati u ključu drevnih fresaka i plačeva - pobožnih formi starih epoha čije duhovne smerove nasleđuju i savremeni monasi i savremeni pesnici."  

Na promociji će govoriti dr Aleksandra Tmušić, dr Zoran Nedeljković i mr Živojin Rakočević. 

Dani vikenda, 9. i 10. maj rezervisani su za Školu baleta.

Nikola Korać, nastavnik Škole baleta, pripremio je nove video lekcije. 

Časovi baleta biće emitovani i na kanalima televizije KIM i Puls.

Svi programi počinju u 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture.

U proteklih sedam nedelja programi Doma kulture imali su nekoliko desetina hiljada posetilaca.

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMGračanicaDom kulture Gračanica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva