:

:

TV Most

Foto: Kosovo onlajn

clock

Decembar 14, 2023   15:14

0

160

Dom zdravlja „Donja Gušterica“ dobio oftalmološku ordinaciju

Dom zdravlja „Donja Guštrica“ dobio je novu oftalmološku ordinaciju opremljenu najsavremenojim aparatima, a prema rečima direktora ove ustanove, Saše Mladenovića, pacijenti iz okolnih mesta više neće morati da putuju kilometrima kako bi dobili adekvatnu zdravstvenu negu.

Zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, sredstva od oportuniteta Ministarstva pravde, Dom zdravlja „Donja Gušterica“ opredelio je za formiranje jedne savremene oftalmološke ordinacije.

„U ovoj ordinaciji možete da obavite apsolutno sve preglede kada su oči u pitanju, očnog zdravlja, da li je u pitanju dalekovidost, kratkovidost, pregled očnog dna, određivanje dioptrije, bilo čega. Do skoro smo imali jednu ordinaciju sa zastarelom opremom, ali smo se sada uhvatili u koštac sa veoma savremenim institucijama u centralnoj Srbiji i mislim da sa ovom opremom, koja je trenutno u Domu zdravlja Donja Gušterica, možemo da stanemo u koštac sa svim relavantim ordinacijama u centralnoj Srbiji“, rekao je direktor Doma zdravlja „Donja Gušterica“ dr Saša Mladenović.

Najveće benefite će svakako imati pacijenti koji su do sada morali da putuju kilometrima za oftalmološki prelged, ističe Mladenović.

„Do sada su pacijenti morali da idu u druge neke institucije, čak i 30 kilometara udaljene, i udaljenije, u Ugljare, Kosovsku Mitrovicu ili Beograd. Apsolutno sada nemaju potrebe da idu bilo gde. Osiguranici Doma zdravlja Donja Gušterica su dobili veoma sofisticiranu oftalmološku opremu“, dodao je Mladenović.

Specijalista oftamologije dr Mirjana Marković ističe da je ordinacija opremljena autokeratorefraktometrom, biomikroskopom (špalt lampama) sa aplanacionim tonometrom, setom stakala i oftalmoskopom.

„Dobili smo najsavremenije i najbolje aparate, a za naš Dom zdravlja je ovo ujedno i najbolje što je moglo. Sada imamo autokeratorefraktometar za kompjutersko određivanje dioptrije, zatim smo dobili špalt lapmu što je najbitnije za one koji leče glaukom. Dobili smo set stakala sa korekciju tih pacijenata kratkovidih ili dalekovidih. Jedna, mogu da kaže, kompletna oftalmološka ordinacija. Od sada pacijenti opšte oftomološke preglede, preglede prednjeg, zadnjeg segmenta, merenje očnog pritiska, mogu da odrade kod nas“, rekla je dr Marković.

Dom zdravlja „Donja Gušterica“ ima i 10 ambulanti u okolnim mestima, a od skoro je otvorena i laboratorija u Lepini.

„Pacijenti koji se leče u Lipljanu, Novom Naselju, Suvom Dolu, Skulanevu, Radevu, Lepini od sada imaju istu zdravstvenu zaštitu kao što imaju pacijenti sa ove druge strane asfalta, koji su bliže Domu zdravlja Donja Gušterica. Moći će da rade sve hemotološke i biohemijske analize u ambulanti u Lepini“, rekao je Mladenović.

Dom zdravlja „Donja Gušterica“, kao i ostale zdravstvene institucije na Kosovu koje funkcionišu po sistemu Republike Srbije, svake nedelje organizuju različitu vrstu preventivnih pregleda.

Izvor: Kosovo online; Foto: Kosovo online

KiMDonja Guštericaoftalmološka ambulanta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva