:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 01, 2019   12:57

0

249

Đorđević: Nezaposlenost nikad manja, biće jednocifrena

Nezaposlenost u Srbiji - 11,3 odsto - nikad nije bila manja i vrlo brzo se očekuje da ona bude jednocifrena, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Zoran Đorđević za televiziju "Hepi".

Upitan kada će biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, on je rekao da je plan da to bude od januara iduće godine.

"Pričao sam sa ministrom finansija i njegov plan je do 1. januara sledeće godine. Idemo u pozitivnom pravcu. Penzioneri mogu da očekuju povećanje penzija i sve idemo u nekom plusu i nema razloga da nema lepih vesti vezanih za zapošljavanje", rekao je Đorđević.

Govoreći o naporima za dalje smanjenje nezaposlenosti, on je rekao da se akcenat stavlja na mlade i da "ta priča tek treba da se razvije zajedno sa ekspertskim timom koji se bavi ekonomskim migracijama, gde pokušavamo da vratimo mlade u Srbiju i da privučemo neke strance da dođu da žive ovde".

"Najbolje bi bilo da se vrate u Srbiju sa znanjem i tehnologijama i to bi bio preporod Srbije", rekao je Đorđević.

On je dodao da se mi često više radujemo tuđim uspesima, iako ima uspeha i naših građana.

Prema njegovim rečima, privreda je u usponu, smanjena je nezaposlenost, penzije rastu, plate rastu - to su sve pozitivne vesti, ali to ne vidite na naslovnim stranama, samo negativne.

Istaknuto je da je najveći problem do sada bio taj što mladi hoće da rade, ali nemaju iskustva.

Uveden je program pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem i program pripravnika sa srednjim obrazovanjem i na taj način mladi mogu da steknu praksu.

Vlada Republike Srbije je odlučila da promeni koncepciju kada su u pitanju radna mesta, uredbe i kompetencije, vrednovanja i paralelno sa tim smo sledili te mere i napravili ova dva programa.

"Pre tri meseca smo najavili analizu poslovnih procesa u ministarstvu i ta analiza je pokazala kako treba da izgleda buduća sistematizacija ministarstva i da moramo da imamo sistematizaciju koja će da uvede od mlađeg savetnika pripravnika, do višeg savetnika", rekao je Đorđević.

Vlada je juče usvojila novu sistematizaciju koja je ispoštovala tu uredbu Vlade koja je doneta pre sedam dana i sada imamo paralelno sa tim u nacionalnoj službi pomoć mladima koji žele da zasnuju svoji prvi radni odnos i na taj način se ministarstvo stavlja u službu toga.

"Možda se sprema neka nova smena generacija u državnoj administraciji, mladi ljudi sa novim znanjima, koji su na društvenim mrežama i prate sve što se dešava i imamo generaciju pred penzijom koja odlazi i to je najbolji spoj iskustva i novih kadrova", istakao je ministar.

On je podsetio da smo se ranije hvalili da imamo opšte obrazovanje, da se naši fakulteti sveobuhvatno školuju, dok su na Zapadu usko specijalizovani, ali da je sada očigledno da i mi moramo to da usvojimo.

"Mi imamo veliki potencijal kada su u pitanju naši ljudi. Oni su jako cenjeni u inostranstvu, ali ovde najmanje cenimo sami sebe. Mi želimo to da promenimo i juče je Vlada usvojila odluku o formiranju koordinacionog tima za ekonomske migracije gde su pored predstavnika ministarstava i ministri i eksperti iz Srpske akademije nauka i umetnosti, iz sindikata, nevladinih organizacija i evo brzo očekujem zvanični sastanak na kome ćemo napraviti taj pod tim koji će krenuti od prvog dana da radi na tome i napravi strategiju i akcioni plan kako da dođemo do toga i da se uživimo u ulogu Nemačke", rekao je Đorđević.

Izvor: Танјуг

Zoran Đorđevićnezaposlenostekonomija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva