:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 15, 2019   10:19

0

200

Đorđević: Prekvalifikacije za IT, ali i za druga zanimanja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da prekvalifikacija u oblasti IT daje dobre rezultate i da je potrebno da se program prekvalifikacije proširi i na druga zanimanja.

On kaže da je krajem prošle godine održao sastanak sa direktorima Nacionalnih službi za zapošljavanje i da im je dao zadatak da na terenu anketiraju poslodavce i vide koja su im zanimanja potrebna.

"Uradili smo akcioni plan za 2019. godinu. U njemu ima nešto manje IT stručnjaka nego što je ranije bilo planirano, ali je sada dosta drugih zanimanja koja nedostaju i biće u našem fokusu", rekao je Đorđević za TV Pink.

Prekvalifikacije će posebno biti usmerene na ljude koji su završili gimnazije i nisu nastavili fakultet, te će prekvalifikacijom moći da dođu do zanimanja.

Zamenik direktora NSZ Petar Jarić kaže da se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno nalazi manje od 550.000 ljudi dok je pre četiri godine bilo 750.000 ljudi.

Najtraženiji profili su, dodaje, kuvari, konobari, vozači, operateri na CNC mašinama, zavarivači, mašinski tehničari, dok što se tiče visoke stručne spreme tu su ekonomisti, inženjeri mašinstva, profesori stranih jezika, lekari sa određenim specijalizacijama.

Izvor: Танјуг

Zoran ĐorđevićITPrekvalifikacije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva