:

:

TV Most

clock

April 03, 2020   20:08

0

197

Đoši: Kurtijeva vlada manipuliše podacima o broju zaraženih na Kosovu

Član Predsedništva DPK-a Betim Đoši optužio je odlazeću vladu premijera Aljbina Kurtija da krije tačne podatke o pandemiji koronavirusa.

Kako prenosi Gazeta Ekspres, Đoši je naveo da se slučajevi državljana Kosova srpske nacionalnosti ne ubrajaju u podatke za Kovid-19. Đoši je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je Kurtijeva vlada predala zvaničnom Beogradu suverenitet nad naseljima na Kosovu u kojima žive kosovski Srbi, i kao rezultat toga, Ministarstvo zdravlja Kosova ne unosi kosovske Srbe u zvanične podatke pogođenih pandemijom.

Cela izjava Betima Đošija glasi:

Kosovska vlada u ostavci, preko Ministarstva zdravlja, manipuliše podacima o širenju koronavirusa na Kosovu. Da bi se stvorio utisak da ona dobro radi, prikrivaju se podaci o slučajevima na Kosovu, što najbolje dokazuje činjenica da na zvaničnom sajtu i u njihovim saopštenjima još uvek nije dodat smrtni slučaj iz sela Brus u kosovskoj opštini Leposavić. Srpski mediji govore o značajnom broju kosovskih građana srpskog porekla koji su zaraženi koronavirusom i izveštavaju o 100 građana u karantinu. Ne računajući, ne tretirajući, ne nadgledajući i ne izveštavajući o građanima Kosova na severu, ova neodgovorna vlada u ostavci de fakto prihvata podelu Kosova.

Pre nekoliko dana, Vlada Kosova dozvolila je ulazak i rad na čitavoj teritoriji Kosova, gde god je srpska zajednica, oko 100 lekara i medicinskih sestara i pratećeg logističkog osoblja kojim rukovodi Beograd. Dopuštanje i jačanje paralelnih struktura otežava praćenje i kontrolu širenja epidemije. Međutim, ovo je imalo koristi za odlazeću Kurtijevu vladu, jer se paralelne strukture bave slučajevima kosovskih građana iz srpske zajednice koji su zaraženi, pa državni organi na Kosovu o ovim slučajevima ne izveštavaju. Kao rezultat, vlada se može pohvaliti veštačkim smanjivanjem broja zaraženih koji ne uključuju građane srpske nacionalnosti koji se testiraju, stavljaju u karantin i leče od strane Beograda.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva