:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 16, 2021   18:00

0

151

Dr Kon: Lakše se diše, novi udar virusa moguć za desetak dana

Doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, kaže za RTS da su uvođenje kovid propusnica i produžen školski raspust dali rezultate, pa se sada "malo lakše diše", ali da bez vakcinacije, kao dugoročnog rešenja, nema izlaska iz epidemije.

 

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se epidemijska krivulja jeste spustila, da je teška situacija nešto popustila i da se u ovom trenutku "malo lakše diše".

"Od momenta uvođenja produženog raspusta istovremeno sa uvođenjem kovid propusnica, bez obzira na to što ne važe 24 sata, te dve mere su išle zajedno i očekivano dale rezultat, što možemo videti na osnovu praćenja u strukturi pozitivnih na koronavirus", ističe doktor Kon.

Navodi da se udeo pozitivnih predškolskog i školskog uzrasta smanjio sa 18 na 13 odsto, za samo nedelju dana.

Doktor Kon kaže da su neke mere mogle da budu uvedene ranije, ali neke i nisu.

"Što se tiče kovid propusnica, mi smo o tome pričali i ranije. Gradski zavod za javno zdravlje je poslao predlog još u aprilu. U junu se već ozbiljno govorilo o tome, ali nisu usvojene i ne vredi se vraćati nazad", ističe Kon.

Što se tiče škola, smatra da nije moglo da se reaguje ranije jer je neophodno da školski sistem radi.

"Napravljena je čitava šema i modeli ponašanja i oni su funkcionisali. U jednom određenom trenutku bilo je pravovremeno da se sprovede ova mera i ona je svakako uticala", ističe doktor Kon.

Naglašava da medicinski deo kriznog štaba insistira na još rigoroznijim merama, ali da se situacija menja.

"Škole su sada krenule sa radom, pa će za desetak dana ponovo krenuti cirkulacija virusa u školama i povećaće se broj zaraženih, ali je pitanje da li će se povećati do nivoa kakav je bio", kaže doktor Kon.

"Vakcinacija apsolutno na prvom mestu"

Doktor Kon upozorava i da za desetak dana možemo očekivati da pristigne i udar iz Zapadne Evrope.

"Imamo ovu nedelju tokom koje će brojevi padati, a onda može da se očekuje sledeće nedelje da se taj pad uspori. Procenjivanje zavisi i od toga kako će virus početi da cirkuliše u školama", objašnjava doktor Kon.

Ističe da sledi i niz epidemiološki nepovoljnih događaja - "crni petak", slave, proslave Nove godine...

"Realnost je da se spustimo na oko 2.000 zaraženih dnevno, ali da se na tom nivou zadržimo dugo jer same mere obezbeđuju pad. Bez vakcinacije, kao dugotrajnog rešenja, mi iz ovoga nećemo izaći. Zato je vakcinacija apsolutno na prvom mestu", naglašava doktor Kon.

Kaže da davanje treće doze vakcine nije više samo pojačanje zaštite, već i usporavanje širenja virusa.

"Optimista sam za sledeću godinu i nadam se da virus neće više da se menja. Ne vidi se neka nova varijanta, ali ona može da se pojavi već koliko sutra. Ipak, neće da se proširi tako brzo. Bez obzira što vakcina nije efikasna kao što je bila za prvu varijantu, sasvim je dovoljna da suzbije ovu epidemiju. Problem je što ne može čitav svet da se vakciniše i vratiće nam se ponovo neka mutirana varijanta, ali kasnije", procenjuje doktor Kon.

Izvor: RTS

dr Predrag KonkoronavirusSrbijavakcinacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva