:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2023   10:05

0

57

Dr Rsovac: Novi soj koronavirusa pod nadzorom, blagi porast broja novozaraženih

Nova varijanta koronavirusa sa velikim brojem mutacija registrovana je u četiri zemlje. Varijanta BA2.86, na društvenim mrežama nazvana "pirola", pojavila se u Americi, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu. To je evolutivni skok uporediv sa onim koji je prvobitno doveo do omikron soja", poručuju naučnici. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je "ova varijanta pod nadzorom", ali još nema podataka da li izaziva težu kliničku sliku i kako reaguje na lekove i kod vakcinisanih. Dr Snežana Rsovac specijalista pedijatrije i dečje pulmologije Dečje klinike u Tiršovoj kaže da se novi soj prati, da nisu dobili obaveštenje da je registrovan kod nas, ali da ni u svetu još nema dovoljno podataka.

Dr Rsovac je izjavila da to jeste novi soj sa mnogo mutacija i da je zato stavljen pod nadzor. 

Kada kažemo nadzor, prati se, mi još uvek nemamo dovoljno podataka u svetu, a to znači da svaki virus koji lakše zaobiđe imunološki sistem ili koji može da dâ težu kliničku sliku i lakše zaobilazi imuni sistem je interesantan i potrebno je pod nadzorom držati tu situaciju i videti kako će se dešavati", kaže dr Rsovac.

Napominje da imamo blagi porast pozitivnih testova, nešto malo više nego pre mesec dana.

"Što se tiče dece, ona se i dalje sporadično javljaju u kliničkoj slici. To je prvo slično prehladi i dalje. Mi nismo još uvek dobili obaveštenje da je detektovana "pirola" kod nas. Kod nas ima omikrona i tih podsojeva omikrona. Niko od dece nije imao težu kliničku formu koja je zahtevala neku dugotrajniju hospitalizaciju ili bilo kakav drugi intenzivni oblik lečenja. Koliko znam to se odnosi i na odrasle u ovom trenutku", napominje dr Rsovac.

Navodi da ono što je važilo na početku, nastavlja da važi i sada, bez obzira na to što je Svetska zdravstvena organizacija ukinula pandemiju.

"A to je pranje ruku, vođenje računa ukoliko imate kijavicu, ne ići u kolektiv, posebno temperature. I dalje su čulo ukusa i mirisa ona koja budu češće zahvaćena kod korone nego kod ostalih prehlada, virusa gripa, parainfluence, svega onoga što može da imitira respiratorne simptome koje daje i koronavirus", ukazuje dr Rsovac.

Kako razlikovati koronavirus i alergije kod dece

Na pitanje kako razlikovati koronavirus i alergije kod dece, dr Rsovac ističe da što se tiče alergije, u ovom trenutku ambrozija cveta i da oni koji su osetljivi na ovaj polen, imaju konjuktivitis, rinitis, curenje i zapušenost nosa, neko i astmu.

“Sve te manifestacije, idu sa bolom u čeonim predelu, ali ne daju temperaturu i to je osnovna razlika. Dakle, kada govorimo o ostalim virusima koji su sada prisutni, to su neki virusi iz reda rinovirusa, ehovirusa, pa imamo i koksaki virus, koji daje stomatitis, herpanginu kod dece, ali još uvek nema nikakvog značajnijeg porasta, niti veće incidence javljanja ovih oboljenja. Povremeno se javljaju deca sa kompleksnijom kliničkom slikom pneumonija, sa takozvanim kompleksnim, odnosno parapneumoničnim izlivima“, navodi dr Rsovac.

To su, dodaje, atipične pneumonije koje idu sa izlivima i tu je najčešće pneumokok izolovan, mada i u svetu i kod nas poznato je da iz tih pleuralnih punktata dokazivanje samog uzročnika nije tako jednostavno, nego često se ne identifikuje.

Na pitanje kada bi roditelji trebalo da potraže pomoć, dr Rsovac ističe kod svake visoke temperature preko 39, pogotovo kod male dece.

“Primetnost da oni kašlju, da čak i iskašljavaju. Promena ritma disanja, ubrzano disanje, sve to, alarm je da se što pre dete odvede pedijatru i onda će se na osnovu analiza i pregleda deteta ustanoviti da li je potrebna hospitalizacija i u kojoj meri je dete bolesno“, kaže dr Rsovac.

Naglašava da kada su bebe u pitanju i manja deca do treće godine života, ona jako brzo dehidriraju, stalno povraćaju na primenu različitih rastvora koji treba da nadoknade elektrolite.

“Ukoliko to nije uspešno i ukoliko imaju učestale stolice koje su loše kvaliteta, oni gube brzo tečnost i mogu brzo da dehidriraju. Iz tog razloga je neophodno da ukoliko je to prisutno učestalo svakog sata, povraćanje se ne zaustavlja, ne može se nadoknaditi tečnost, onda je potrebno da se jave lekaru i da se sprovede trijaža, da li je i neophodno i u kojoj meri to dete hospitalizovati i dati rehidraciju", ukazuje dr Rsovac.

Čuvati decu od sunca

Navodi da u narednim danima decu posebno treba čuvati od sunca.

“Toplotni udari, sunčanica, dehidracija, edem mozga, sve to može dovesti do veoma ozbiljnog stanja deteta, to treba da bude upozorenje roditeljima. Dovoljno tečnosti, sklonite dete sa direktnog sunca, sklonite ga iz toplih i zagušljivih prostorija ili napolje kada je vlažno, sparno i jako toplo“, apeluje dr Rsovac.

Ističe da ima varičele u vrtićima, najčešće post-varičeloza i da tokom same bolesti može doći do superinfekcija, bakterijskih infekcija, jer imunološki sistem se bori sa varičelom i onda neki drugi patogeni mogu da iskoriste priliku i izazovu komplikacije.

“To su uglavnom upale grla, tonzilitisi, ređe pneumonije, a u najmanjoj meri, što se tiče intenzivne nege, moguće je i encefalitis, odnosno upala mozga. Ako imate dete sa znacima bolesti, nemojte ga slati u kolektiv, već ga odvedite pedijatru, da se ne bi širenje bolesti proširilo u kolektiv. Pranje ruku je stalna obaveza i uredna vakcinacija, poštovanje vakcinalnog kalendara za svu decu, da bismo sprečili barem ono što možemo sprečiti“, zaključila je dr Rsovac.

Izvor: RTS

dr Rsovackoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva