:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2020   13:50

0

1285

Dr Šulović: Pedijatrija funkcioniše bez problema, lekari spremni za sve eventualne situacije

Pedijatrija u Lapljem Selu u novonastaloj situaciji zbog epidemije koronavirusa trenutno funkcioniše bez problema, istakla je, gostujući u Jutarnjem programu RTV Gračanica prof. dr Ljiljana Šulović, pedijatar-kardiolog KBC Priština u Gračanici.

 

„U skaladu sa novonastalom situacijom broj pacijenata je smanjen na Pedijatriji što znači da roditelji prate uputstva Ministarstva zdravlja i ja to moram da pohvalim. Ranije smo često imali situacije da roditelji i sa malo povišenom temperaturom dovode decu lekaru“, istakla je doktorka i dodala da se, pored postojećeg aktuelnog telefona, i putem društvenih mreža ostvaruje kontakt sa roditeljima i daju saveti kako postupati sa decom.

Virus koji se pojavio za sve nas je nedovoljno poznat tako da su bila različita mišljenja iz struke da deca ne mogu da dobiju infekciju, međutim ispostavilo se da ipak imamo dva slučaja u našoj zemlji, ali i još u inostranstvu. Dakle, deca mogu da budu zaražena ali mogu da imaju blažu kliničku sliku, što znači da mogu da budu zaražena, a da čak ne daju nikakve simptome, zbog čega za njih kažu i da su najčešći prenosioci virusa, istakla je prof. dr Šulović.

„Neophodno je da se preduzmu osnovne mere prevencije kako bismo zaštitili našu decu. Ukoliko dete ima povišenu temperaturu treba ga izolovati, spuštati temperaturu antipireticima i svakako kontaktirati nas putem telefona za dalja uputstva. Ukoliko roditelji smatraju da treba dete da dovedu na pregled mogu to da učine u bilo kom trenutku. Mi ćemo pregledati apsolutno svako dete, imamo kompletnu opremu zaštitna odela, maske i rukavice ali savetujemo da ne dovode decu dobrog opšteg stanja, kako ne bi usput pokupila nešto teže nego što imaju“, istakla je doktorka.

Iako trenutno nema prijavljenih slučajeva virusa Kovid 19 u srpskim sredinama, Pedijatrija u Lapljem Selu je spremna za sve eventualne situacije.

„Imamo odeljenje izolacije, koje je u ovoj situaciji neophodno i koje se nalazi van bolnice gde možemo da pregledamo decu lošijeg opšteg stanja i gde možemo da im uključimo terapiju“, kazala je doktorka.

Situacija, povodom koronavirusa, u srpskim sredinama na centralnom Kosovu je trenutno mirna i dobra, nema razloga za paniku, već samo za samodisciplinu, poručuje prof. dr Ljiljana Šulović.

Izvor: RTV Gračanica

dr Ljiljana ŠulovićLaplje seloPedijatrijakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva