:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2022   11:49

0

130

Drecun i Anđelković: Zapad koristi Kurtija kako bi povećao pritisak na Srbiju

Pretnje i jednostrani potezi Prištine iskorišćeni su od strane Zapada kako bi se na Srbiju izvršio novi pritisak da se okrene od Rusije, ali i bez rusko-ukrajinskog sukoba Zapad bi nastojao da Srbiji otme deo teritorije, navode analitičari u razgovoru za TV Pink.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da je reč više o politici zastrašivanja Beograda, nego o realnoj mogućnosti, prenosi Pink.

"Članstvo lažne države u NATO, UN i Savetu Evrope je pod velikim znakom pitanja, a s obzirom na to da postoji zastoj u jačanju međunarodnog kapaciteta lažne države, radi se na propagandnom planu. Pozadina svega je snažan geopolitički, tektonski poremećaj na međunarodnom planu zbog rata u Ukrajini, gde zapad nastoji da potpuno istera Rusiju iz Evrope", kaže Drecun za "Novo jutro".

Radeći na gore navedenom cilju, zapad između ostalog pritiska Beograd da se pridruži zajedničkoj destruktivnoj politici prema Ruskoj Federaciji, a koja podrazumeva potpuno izopštavanje Rusije iz Evrope.

"Imamo situaciju koja se, nažalost, reflektuje na nas i čini kosmetski problem taocem geopolitičke situacije. Vrši se pritisak tamo gde su država i njeno rukovodstvo najosetljiviji, a najosetljivi smo na narod na KiM i pretnje da će biti ugrožen njegov opstanak, bezbednost i perspektiva", kaže Drecun.

Zato se, dodaje, sada koriste Aljbin Kurti i svi njegovi jednostrani potezi kako bi se pritisak na Srbiju da se okrene od Rusije povećao.

Komentarišući provokativnu čestitku "lažnog premijera Aljbina Kurtija", politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ona samo još jedan dokaz da Kosovo i nije država.

"Ponašaju se kao kvazidržavni provizorijum. Kurti u protokolarnoj čestiki kuka nad sudbinom i traži pomoć svojih protektora. Tu pokazuje pravi odnos snaga i u čijoj geopolitičkoj funkciji je njegova politika", kaže Anđelković.

Situacija na istoku Evrope je, ocenjuje, dodalno iskomplikovala stvari, ali i bez sukoba u Ukrajini, Srbija je bila pod stalnim pritiskom zapada.

"Nije zapad izvršio agresiju na Srbiju u vreme konfrontacije sa Rusijom, već 1999. godine kada je tamo bio Jeljcin. Dakle, zapad je, nezavisno od politike prema Rusiji, vodio politiku ekspanzije na Balkanu, a mi smo bili njegova žrtva", navodi Anđelković i dodaje da Zapad uporno pokušava nešto da nam otme, bio on u dobrim odnosima sa Rusijom ili ne.

"Sada je verovano još agresivniji jer zapadni centri moći uviđaju da gube globalnu trku, globalizacija im se vratila kao bumerang, a pobednik dosadašnje globalizacije je Kina. Naša nesreća je što zapad smatra da se nalazimo unutar njihovog dvorišta, unutar zone za koju smatraju da je njihova ekskluzivna, a koju decenijama ne mogu da urede onako kako njima odgovara", zaključio je on.

Izvor: Kosovo online/Pink.rs

KiMDrecunAnđelkovićZapadKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva