:

:

TV Most

clock

Novembar 01, 2022   15:34

0

162

Drecun: Ovo je udar na imovinu Srba, slobodu kretanja, opstanak, kao i na osnovna ljudska prava

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun podsetio je novonastala situacija sa rokovima za preregistraciju srpskih tablica na Kosovu nastala jer Zapad ništa nije preduzimao da natera Prištinu da se nastave razgovori, nakon što je istekao rok radne grupe koja je trebalo da ponudi nekakvo rešenje za tablice.

"Naša strana je insistirala da se nastavi mandat te grupe, a Priština je to odbila. Zapad je tada bio miran. Namerno su pustili da dođe do ove situacije umesto da su insistirali na pregovorima, da se razgovara. Samo kroz razgovor možete da dođete do nekog rešenja. Sad su oni nešto razočarani zato što Kurti neće da ih posluša da prolongira primenu te jednostrane odluke, ali sa druge strane oni kažu da on ima prava da radi to Da Priština ima prava da menja tablice, da nameće te tablice koje nisu statusno neutralne i da je to njima sasvim uredu da im je to u skladu sa postignutim dogovorima", istakao je Drecun.

Drecun podseća da je predsednik Srbije Vučić objašnjavao da je to potpuno suprotno dogovoru iz 2011. i 2016. godine i da je Priština  jednostrano postupila.

"Ukinute su statusno neutralne KS tablice i odjednom je naređeno, protivno tom sporazumu da si pređu na te tablice koje nisu statusno neutralne", rekao je Drecun.

Drecun je rekao da je to udar na imovinu, slobodnu kretanja, opstanak, kao i na osnovna ljudska prava.

"Problem je u tome što nas je sve zapad uveo namerno u ovu situaciju. Šta znači razočarani su zbog Kurtija. To što nije prihvatio sugestije, e sada ćemo da gazimo Beograd. Ne možete da sprovedete nikakvu politiku prema političaru kao što je Kurti bez primena određenih sankcijama", rekao je Drecun.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša, smatra da ovom odlukom Priština upućuje ukor, a da u tom dokumentu koji je počeo da se primenjuje noćas je vidljivo koji su podaci sadržani u njemu.

Prema njegovim rečima, tu osim imena i prezimena, postoji i jedno i upozorenje na dnu da rok za preregistraciju ističe 21. aprila. Ali i da, kako je dodao, da od 21. januara nastupaju visoke kazne za vozače od 150 evra.

"Nije problem u samim tablicama, jer ukoliko bi se dogodilo to da ljudi prihvate i promene tablice ostaje ključno pitanje. Oni bi upravljali tim vozilom za koje su izdate vozačke dozvole od strane MUP Srbije. I u tom trenutku Kurti i njegova administracija zapravo Srbe na severu proglašavaju strancima. Neće im dozvoliti da upravljaju sa tim i biće drastične kazne kao vozača koji upravljaju takvim vozilima", rekao je Beriša i dodao da Amerikanci ovde igraju prljavu igru.

Izvor: Kosovo online/Pink.rs

KiMDrecunpreregistracija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva