:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 11, 2019   14:16

0

232

Drecun: Povlačenje priznanja je najsnažniji pritisak da se nastave razgovori sa Beogradom

Povlačenje priznanja samoproglašene države Kosovo najbolji je put i najsnažniji pritisak, ne samo na Albance u Prištini i Tirani, već i na sve one koji ih podržavaju na međunarodnom planu, da se nastave razgovori sa Beogradom, izjavio je za Kosovo Onlajn, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun.

„Albanci moraju konačno da shvate da Srbiji ne mogu da nametnu stav da se prizna ta samoproglašena država u administrativnim linijama koje bi trebalo da postanu nekakve granice te lažne države Kosovo i da mora da se nastave razgovori“, poručio je Drecun.

Prema njegovom mišljenju, sva povlačenja do kojih je došlo, a očekuje se da će ih biti još, pokazuju "da samoproglašena država Kosovo nama nikakvu međunarodnu perspektivu" jer ne može da postane članica Ujedinjenih nacija.

To znači da će, kaže, i dalje nastaviti da stagnira i na ekonomskom i političkom planu.

Sa druge strane, smatra, povlačenja priznanja pokazuju neophodnost nastavka razgovora, ukoliko Priština želi bilo kakvu perspektivu.

Prema njegovim rečima, to ima i međunarodni značaj jer države koje povlače priznanje, priznaju da su napravile grešku, spremne su da je isprave, i da se vrate na put međunarodnog prava, a ne prava jačeg.

„Ogromna većina zemalja koje su priznale lažnu državu Kosovo, su to uradile pod pritiskom velikih zapadnih zemalja, što je bilo direktno kršenje i Povelje UN i Rezolucije 1244 SB, kao i međunarodnog prava koje kako tako funkcioniše i drži  međunarodni poredak ipak u jedom stanju mira, u smislu da nema globalnog sukoba“, naveo je Drecun.

On smatra da je povlačenje priznanja  značajno i za čitavu međunarodnu zajednicu, odnosno međunarodni poredak koji mora da počiva na pravu a ne na sili.

Izvor: Kosovo online

KiMDrecundijalog Beograda i Prištinepovlačenje priznanja

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva