:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 21, 2019   8:10

0

174

Drecun: Protiv Srbije se vodi niz hibridnih operacija

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da slučaj objavljivanja snimka, na kojem ruski obaveštajac navodno daje novac srpskom agentu, pokazuje da se protiv Srbije već dugo vodi niz hibridnih operacija, čiji je cilj da se utiče na spoljnu i na unutrašnju politiku zemlje. Neophodno je da Srbija dogradi svoj mehanizam za odbranu od toga, poručuje Drecun.

Milovan Drecun je, govoreći o objavljivanju snimka čiju je autentičnost potvrdila BIA i na kojem se vidi ruski obaveštajac koji daje novac navodno srpskom agentu, primećuje da se malo zna i da je mnogo neproverenih stvari.

Postavlja se pitanje, ističe Drecun, ko je autor snimka, koja je služba, a da nije srpska, spremna da izvede takvu operaciju – da prate ljude, snimi automobil, kese...

Takođe, postavlja se pitanje ko je osoba sa srpske strane koja navodno predaje informacije, šta je predmet interesovanja ruskog agenta, ukazuje Drecun.

Ističe da je interesantno da se sazna da li su srpske službe znale za slučaj, jer je u pitanju stari snimak.

Komentarišući medijske navode da su snimak pustile SAD, nakon pedeset pokušaja koje je osujetila ruska služba, Drecun kaže da se može nagađati.

Međutim, ukazuje na ambijent u kojem je snimak objavljen i ukazuje da bugarski istraživački novinar izgleda stoji iza tog objavljivanja.

"On tvrdi da ne zna ko je autor toga, ali izgleda da postoje mehanizmi preko kojih određeni pojedinci i službe mogu da plasiraju informacije javnosti", navodi Drecun.

Podseća i da je Bugarska nedavno burno reagovala na prisustvo sistema S-400 na zajedničkim vežbama Srbije i Rusije i ukazuje da priča može naneti štetu rusko-srpskim interesima.

Ukazuje i na jučerašnju reakciju Atlantskog saveta u Bugarskoj, koja je, kaže, prošla prilično nezapaženo i smatra da nije nepovezana posredno sa ovom temom.

"Oni su upozorili bugarske zvaničnike da se na teritoriji te zemlje vodi prava hibridna operacija Rusije, i da joj je cilj priprema terorističkih napada", navodi Drecun.

Ranije je, podseća, izneo podatak u javnosti da je u Skoplju formiran jedan maskirani obaveštajni centar, gde se nalaze i pripadnici službi susednih zemalja – kao što su Severna Makedonija, Hrvatska, Bugarska.

Slučaj pokazuje da se protiv Srbije već dugo vodi niz hibridnih operacija, čiji je cilj da se utiče na spoljnu i na unutrašnju politiku zemlje, i da je tempiran pred dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina.

Neophodno je da Srbija dogradi svoj mehanizam za odbranu od toga, zaključuje Drecun.

Izvor: RTS

DrecunšpijunažaBIAruski obaveštajac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva