:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2019   17:54

0

189

Drukas: Svi na Balkanu imaće koristi od "mini-Šengena"

"Mini-Šengen" pomoći će celom regionu da napreduje i privuče dodatne strane investicije jer je pozitivan svaki korak koji može doprineti razvoju ekonomije i poboljšanju uslova i kvaliteta života građana regiona, kaže bivši šef grčke diplomatije Dimitrios Drukas.

Drukas u intervjuu za Kosovo onlajn napominje da bliža saradnja može samo da dovede do boljeg razumevanja, veće stabilnosti, jačanju dobrosusedskih odnosa i ekonomske saradnje i uticati pozitivno na sve zemlje u regionu.

"To povećava atraktivnost zapadnog Balkana u celosti. Uveren sam da se unapređenje dodataka za regionalnu saradnju kreće ka EU. Ali to ne bi trebalo smatrati bilo kakvom alternativom u odnosu na proces pridruživanja EU. Potpuno clanstvo u EU, uprkos svim poteškoćama i nedavnim razočaranjima, trebalo bi da ostane krajni cilj", naglašava Drukas.

On je istakao da je Zapadni Balkan sastavni deo Evrope i da bi njegova budućnost trebalo da bude u EU.

"Postoje odlaganja, prepreke. Ipak, uveren sam da će se to dogoditi", poručuje Drukas.

Saglasan je i da postoji opasnost da bi balkanske zemlje mogle da odustanu od EU zbog nedavnih poteza Brisela.

"EU nije slala pravu poruku zemljama regiona već duže vreme, stekao se utisak da EU ne poštuje svoje obaveze i, što je još gore, nastaviće da to čini i dalje", navodi Drukas.

Ocenjuje da se građani osećaju razočarano i da takva osećanja mogu da dovedu do nerazumnih reakcija.

"Mnogo toga će zavisiti od narednih poteza EU i država clanica EU. Želeo bih da neke od država članica s jakim istorijskim vezama s regionom preduzmu neophodne korake kako bi proces ponovo krenuo u pravom smeru", kaže Drukas i dodaje da će mnogo toga zavisiti od političkog liderstva u zemljama kandidatima i kako će se oni nositi sa situacijom.

Napominje i da opozicija mora da snosi odgovornost.

"Politički poeni i konkurentne ideje možda su neophodne i normalne u demokratiji, ali ne smeju da osakate zemlju u razvoju", navodi Drukas i naglašava da je od presudnog znacaja da zemlje u regionu nastave s reformama i napreduju u budućnosti.

Na pitanje kako gleda na borbu EU za uticaj na Balkanu s Rusijom i SAD, Drukas kaže da ne bi voleo da, kao neko ko je na strani EU, to doživljava kao "borbu" za uticaj na Balkanu.

"Iako postoje i druge zemlje, osim SAD i Rusije, koje ste pomenuli, koje su aktivne u regionu, poput Kine ili Turske, svaka od njih ima svoje razloge i specijalne interese. Što se tiče Rusije, morate poštovati i razumeti da je veoma važno održavati dobre odnose i tesne kulturne veze koje su stvarane godinama. Ali nije i ne bi trebalo da bude izbor između toga i clanstva u EU", ištiče Drukas.

Osim što je, kako napominje, EU najvažniji donator u regionu sa svojim milijardama evra pomoći i brojnim savetodavnim instrumentima podrške, ona predstavlja perspektivu života u slobodi, bezbednosti i relativnom prosperitetu.

"Niko više ne može ponuditi tako nešto. Na kraju, Balkan je deo Evrope, pa je EU prirodno okruženje kojem bi Balkan trebalo da pripada", poručuje Drukas.

Na pitanje kolika je opasnost od povratka boraca Islamske države (ID)za sigurnost Balkana, pogotovo KiM, kaže da je to nesumnjivo opasnost koja ne sme biti potcenjena.

"Vraćanje boraca ID i njihovih pristalica izaziva niz problema. Neki bi pojedinci i dalje mogli da predstavljaju pretnju, mogli bi pobeći i ponovo se pridružiti ID ili se uključiti u nove napade i regrutovanja, bilo na Bliskom istoku ili u Evropi. Možda će biti i teško procesuirati povratnike u nekim slučajevima. Iznad svega, vraćanje članova ID politički je nepopularno", ocenio je bivši šef grčke diplomatije.

Napominje i da EU, nekoliko meseci posle pada poslednjeg bastiona ID u Siriji, nije uspela da osmisli koherentnu politiku o tome kako da postupa sa stotinama građana koji su putovali da bi se pridružili terorističkoj grupi i sada su u rukama kurdskih Sirijskih demokratska snaga.

Izvor: Танјуг

Dimitrios Drukasmini Šengen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva