:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 28, 2019   11:16

0

64

Država spremna da pomogne zaduženima u švajcarcima

Predsednik Srbje Aleksandar Vučić rekao je da je država spremna da pomogne građanima zaduženim u švajcarskim francima. Razgovarao je sa građanima koji protestuju ispred Kasacionog suda i najavio predlog rešenja do narednog petka.

"Mi smo spremni da razgovaramo o tome, da vidimo kako da pomognemo za ovih 16.800 predmeta koji su trenutno otvoreni, da vidimo kako to da prebacimo u evro", rekao je Vučić.

Dodao je da će se gledati da se to prebaci na državu u najkraćem roku.

Kaže da bi to koštalo državu oko 120 miliona evra i da ne treba građani da se zavaravaju da će Kasacioni sud doneti odluku da banke moraju preko noći da vrate građanima novac, niti će banke, istakao je, biti spremne da preuzmu tu obavezu.

Kako je naveo, cilj je da se pokuša da banke plate 60 ili 70 odsto, a ostalo država.

"Da umilimo banke da na određeni način pomognu", dodao je Vučić.

Predsednik je dodao da će država do narednog petka predložiti rešenje za njihov problem, i zamolio ih da se do tada raziđu.

Demonstranti su tražili da i oni učestvuju u definisanju rešenja.

"Kao boga vas molim, otiđite kućama i vratite se za sedam dana, u sledeći petak, ako se ništa ne uradi, ako ne budete zadovoljni ponašanjem države", rekao je predsednik.

"Vaši ljudi posle neka kažu jesu li zadovoljn ili ne, ali nemojte da gladujete ili budete žedni", rekao je Vučić.

Predsednik je oko 10 časova nenajavljeno došao među građane koji već nekoliko dana protestuju ispred Kasacionog suda tražeći reešnje za svoj problem.

Razgovori u okviru Vlade 

Naveo je da biti pokušaja da se reši situacija tako da se ne napravi haos u finansijskom sistemu Srbije.

"Da razgovaramo u okviru Vlade i donesemo rešenje, rekao je predsednik.

Naveo je da priče o kreditima u "švajcarcima" nisu nastale u njegovo vreme i da apsolutno nije odgovoran za taj problem.

"Ne možemo da kršimo Zakon o obligacionim odnosima, ne želim da vam pričam bajke. Svako pojedinačno lice je to potpisalo, međutim, pojedini bivši državni funkcioneri, ministri i guverner su se na prevaran način pojavljivali i davali osećaj sigurnosti tim ljudima. Ali, nigde nemate potpis ni Đelića, ni Dinkića, ni Jelašića", istakao je Vučić.

Sud (Vrhovni kasacioni) će morati da donese odluku u kratkom periodu, dodao je Vučić.

Ističe da će sudovi će morati preko banaka da se naplaćuju, između 85 i 95 miliona evra.

"Banke će to da vam odbijaju na razne načine. Neće to lako da vam se vrati i banke će da se bore protiv toga bez obzira što je izrazito nefer", kazao je on.

Izvor: RTS

Aleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva