:

:

TV Most

clock

April 01, 2019   19:21

0

195

Đukić-Dejanović na sastanku Komisije za populaciju i razvoj

 U toku je zasedanje Komisije za populaciju i razvoj Ujedinjenih nacija, a tema je „Pregled i ocena primene Programa akcije Međunarodne konferencije za populaciju i razvoj i doprinos pregledu i praćenju implementacije Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine“.

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, koja je i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. kazala je učestvujući u generalnoj debati da je Srbija tokom 25 godina od usvajanja Programa akcije radila aktivno na izgradnji društva koje poštuje ljudska prava i dostojanstvo, i u kome je pristup uslugama, posebno zaštite reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice omogućen svima.

Ministarka je naglasila da Srbija ostaje posvećena nastavku primene populacionih i razvojnih strategija, posebno od kada je formiran Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku na čijem je čelu.

Navela je i da je Vlada Srbije usvojila novu Strategiju podsticanja rađanja, kao i Nacionalni program očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja, koji uzima u obzir sve važnije izazove u vezi sa seksualnim i reproduktivni zdravljem, poput upotrebe nepouzdanih metoda kontracepcije, rastućeg broja neplaniranih trudnoća i abortusa, rizičnog seksualnog ponašanja adolescenata i omladine, ali koji i predlaže konkretne mere za njihovo rešavanje.

Ministarka je potvrdila da Srbija ostaje posvećena punoj primeni Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine i najavila da će naša zemlja ove godine predstaviti svoj prvi dobrovoljni nacionalni izveštaj zajedno sa još 40 zemalja iz čitavog sveta.

Đukić Dejanović je prisustvovala usvajanju političke deklaracije posvećene temi ovogodišnjeg zasedanja koje je ocenjeno kao veoma uspešno, uzimajući u obzir učešće velikog broja zvaničnika na visokom nivou.

U saopštenju iz kabineta ministarke navedeno je da je učešće Srbije na ministarskom nivou doprinelo prepoznatljivosti naše zemlje kao kredibilnog i odgovornog partnera posvećenog implementaciji Programa akcije i Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.

Ove godine se, inace, obeležava 25 godina od konferencije u Kairu na kojoj je usvojen Program akcije od strane 179 država, a koji je u svojoj osnovi imao inovativnu viziju povezanosti populacije, razvoja i individualnog blagostanja ljudi, a zasedanje koje traje do 5. aprila, prilika je za prvi potpuni pregled Međunarodne konferencije o populaciji i razvoju, pre sveobuhvatnog pregleda Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.

Izvor: Танјуг

Đukić-Dejanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva