:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 18, 2024   20:49

0

34

Đurić: Usvajanje rezolucije o Srebrenici vodi globalnom političkom haosu i stvara opasan presedan

Usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija doprinelo bi globalnom političkom haosu i stvorilo  opasan presedan, protiv kojeg je Srbija podigla svoj glas, izjavio je za TV Prva ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić.

Đurić je naglasio da se ulaže ogroman trud kako bi se obrazložili argumenti Srbije i međunarodna javnost uverila da se u tom slučaju radi o nečemu što je izvan dnevne politike i da se ne radi o odnosu Srbije ili srpskog naroda prema zločinima, jer se to ne dovodi u pitanje, budući da je Srbija sve zločine osudila.

,,Meni je žao, teško osećam bol porodica svih žrtava, srpskih, i hrvatskih i bošnjačkih žrtava rata u BiH, koji moraju ponovo da proživljavaju muku, bol i nevolju zbog ciničnih i neodgovornih političara koji tešku temu pokušavaju da instrumentalizuju iz geopolitičkih razloga“, podvukao je Đurić.

Pojasnio je da su prekrena pravila Ujedinjenih nacija i prilikom podnošenja rezolucije, ali i kada je određivalo pred kojim forumom će da se odlučuje o toj rezoluciji, podsećajući da je pitanje BiH još uveliko pred Savetom bezbednosti UN.

,,Usvajanje rezolucije imali bi širi značaj od teme kojom se bavi i predstavljalo bi dodatno derogiranje Saveta bezbednosti, kao vrhovnog tela svetske organizacij, što bi doprinelo globalnom političkom haosu i blokiranju mehanizma za rešavanje sporova u međunarodnim odnosima“, naglasio je ambasador Srbije u SAD.

Primetio je da postoji snažno protivljenje rezoluciji u srpskom narodu, što, kaže, proizilazi iz svesti da tekst tog dokumenta nadilazi značaj dnevne politike i da je drugačiji od ciljeva onih koji proklamuju i koji su promoteri ove rezolucije.

,,Ne radi se ovde o davanju pošte žrtvama, odavanju pijeteta stradalima, već o pokušaju stavljanja etikete kolektivne krivice prema narodu čije su se institucije odredile odavno prema tim dešavanjima“, rekao je Đurić.

Upozorio je da bi se usvajanjem rezolucije stvorio opasan presedan protiv kojeg je Srbija podigla svoj glas i da je važno razumeti istorijski kontekst u kojem se sve ovo dešava.

,,Uvek je pravo vreme da se ukaže pošta žrtvama, ali ne tako što će se cinično spinovati stvari koje se zloupotrebljavaju u političke svrhe", podvukao je ambasador.

,,Prošlo je 29 godina, i predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je ovo pokušaj vraćanja regiona u prošlost. Zašto ovo sada, odjednom, na način koji podseća na način na koji su etnonacionalistički krugovi prilikom razbijanja Jugoslavije, počeli da iskopavaju žrtve i vade kosture iz ormara? Sada, kao slika  ogledalu - oni koji su to tada najviše kritikovali, sada rade isto i vraćaju region u prošlost. To nema previše smisla“, rekao je Đurić.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva