:

:

TV Most

clock

Oktobar 01, 2023   11:00

0

443

Dvostruki aršini Prištine: Porodicama terorista iz Kumanova davala i novčanu pomoć - Srbija kriva zbog Dana žalosti

Govoreći o incidentu koji se govorio u Banjskoj i pogibiji trojice Srba i jednog albanskog policajca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta podsetio na događaj koji se pre osam godina zbio u Kumanovu, kada su šiptarski teroristi napali međunarodno priznatu suverenu državu Makedoniju, zemlju koja je članica UN, a koje, iako su u pitanju pravi teroristi, tada niko nije tako nazivao, već suprotno - borcima za slobodu, dok su ubijeni Srbi, koji su ustali da brane svoje domove i porodice odmah proglašeni teroristima.

"Pokazaću vam kako izgleda to licemerje kada vam neko drži pridike o evropskim vrednostima, iako se mi držimo njih. Podsetiću vas šta se desilo pre osam godina u Kumanovu, kada su albanski teroristi, pravi teroristi napali međunarodno priznatu suverenu državu Makedoniju, zemlju koja je članica UN, veoma bitan detalj. Poginulo je čak osam policajaca makedonskih. Šta se dogodilo? Tada nam ni Rama niti bilo ko iz EU nije držao pridike", rekao je Vučić gostujući u specijalnoj emisiju na RTS-u, i pokazao slike "državne sahrane u Prištini" 2015. godine, u uniformama UČK. 

"Prisutni su bili od Ise Mustafe, koji je sa mnom pregovarao. To je komemoracija svim Albancima ubijenim u Kumanovu. Puna hala, sve organizovano. I nikom ništa. I to nije kraj. Ovo je Beg Rizaj - rekao je Vučić pokazijući njegov spomenik - jedan od ubijenih terorista, a ovo je spomenik podignut njemu u Dečanima čuvenim. Spomenik obilazi i polaže sveće Ramuš Haradinaj. Toliko o njihovim principima, evropskoj budućnosti i svemu drugom", rekao je Vučić. 

Zanimljivo je i to da je prištinska vlada porodicama terorista stradalih u Makedoniji tada dala i finansijsku pomoć, o čemu svedoče i članci objavljivani u to vreme. 

"Vlada (*)Kosova će dati 219.000 evra pomoći članovima porodica etničkih Albanaca koji su osuđeni za terorizam ili ubijeni tokom dvodnevne borbe sa policijom u Kumanovu u Makedoniji 2015. Dvesta devetnaest hiljada evra izdvojeno je za pokrivanje troškova porodica osuđenih i ubijenih u slučaju Kumanovo... svakoj porodici će biti izdvojeno po 10.000 evra", rekao je tadašnji premijer lažne države Ramuš Haradinaj.

Da isti principi ne važe za sve, pokazalo se još jednog puta. Dok na ovu najavu Prištine tada niko iz međunarodne zajednice nije reagovao, iako Haradinaj teroristički akt u Severnoj Makedoniji pride karakteriše kao "borbu sa policijom u Kumanovu", Srbija je već danima izložena snažnom pritisku i stavljena na stub srama samo zbog toga što je proglasila Dan žalosti za mučki ubijenim Srbima. 

Vučić je, između ostalog, govporio i o ovome, a sve kao odgovor na pitanje o reakciji albanskog premijera Edija Rame. 

"Srbija je odredila Dan žalosti zbog tragičnih događaja, zbog smrti svih ljudi. Iz ugla Ustava RS svi su državljani naše zemlje. Srbija ima Dan žalosti i zbog trojice ubijenih Srba i zbog ubijenog policajca. To je civilizacijska, ozbiljna i odgovorna odluka. Edi Rama nije govorio istinu. Istina je da su srpske opštine na severu KiM proglasile Dan žalosti zbog ubijenih Srba. Mi smo proglasili Dan žalosti zbog svih događanja i svih ubijenih lica. Nije prvi put da ne govori istinu", rekao je tada Vučić. 

Izvor: Novosti online; Foto: TV Most

KiMVučićBanjskaSeverna Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva