:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2020   18:04

0

197

Džaferović: Ovo što rade predstavnici RS put ka destabilizaciji

Ovo što rade politički predstavnici Republike Srpske put je ka destabilizaciji, ugrožavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira, kazao je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Komentirajući zaključke koji su predloženi na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srpske o Ustavnom sudu BiH, Džaferović je naglasio da RS i njeni dužnosnici imaju veliki interes da se ostane pri strogom pridržavanju odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ne naprave niti jedan potez kojim bi se on ugrozio.

"Republika Srpska nastala je Dejtonskim mirovnim sporazumom bez obzira na počinjeni genocid, masovne zločine, etničko čišćenje na području tog bosanskohercegovačkog entiteta i to kako bi se uspostavio mir i dala šansa državi da se reintegrira u miru. Kao teški dejtonski kompromis nastao je entitet Republika Srpska", podsetio je Džaferović.

Stoga je ocenio da politički predstavnici tog bh. entiteta idu u potpuno obrnutom smeru te ih je pozvao da to ne rade i da strogo poštuju Dejtonski mirovni sporazum i obaveze koje iz njega proizilaze.

Sudije u Ustavnom sudu BiH, koje imenuje predsednik Evropskog suda za ljudska prava su deo takozvane dejtonske ravnoteže, poručuje Džaferović, što je, dodaje, jednako važan deo Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao što je i entitetsko glasanje.

Kako je naglasio, insistiranje da se uklone strane sudije iz Ustavnog suda BiH znači insistiranje na poremećaju dejtonske ravnoteže što dovodi BiH u situaciju da ne može funkcionisati te je Džaferović najavio da se to neće nikada prihvatiti.

"Radi se o ozbiljnoj situaciji i mi je kao takvu vidimo. Ne vidimo je kao samo običnu politizaciju, mada i toga ima, ali u pitanju su ozbiljne stvari jer se njima prijeti teritorijalnom integritetu, suverenitetu BiH te ćemo preduzeti sve što treba kako bismo zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet BiH", pojasnio je Džaferović.

Bosna i Hercegovina postojala je i pre Dejtonskog mirovnog sporazuma, te jedino što može nestati ukoliko se on potkopava je ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti, poručio je  član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Izvor: RTS

DžaferovićBiHDejtonski sporazumRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva