:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 05, 2019   8:23

0

285

Džejkobs: Srbija mora da razvije sopstveni preduzetnički duh

Srbija ne treba da sledi ustaljene norme i treba da razvije sopstveni preduzetički duh, kaže za RTS generalni direktor Svetske akademije umetnosti i nauke Geri Džejkobs. Smatram da u poslednjih pet godina postignut impresivan napredak i sada je vreme da izaberete sopstveni put u budućnost, poručuje Džejkobs.

Specijalni gost Kopaonik biznis foruma, generalni direktor Svetske akademije umetnosti i nauke Geri Džejkobs za RTS je govorio o izazovima sa kojima se suočava svetska ekonomija, ali i kako vidi kretanja u Srbiji.
S obzirom na ekonomsku situaciju u svetu, šta je danas u centru pažnje?

- Ono što nam je sada prioritet, jeste ekonomski rast i razvoj tehnologije koja je ušla u sve pore društva, a ono što nam je važno, jeste kako da je upotrebimo na najbolji način.

Društvo se tako brzo menja zbog globalizacije, zbog tehnologije, zbog finansijskih sredstava, tako da se teorije o napretku društva koje su se uobičajeno koristile, odnose na drugo vreme i mesto i nisu više primenjive za savremeno doba.

Postoji mnogo više izazova, problema, nego rešenja za te probleme. Rešavamo ponovo ono što je važno za rast privrede. To ne može da se odnosi na ekonomski rast, kako kažu statistike, već na ono što čini društvo blagostanja.

Usmereni smo na politiku privrednog rasta, ali i ono što bi činilo tu zajednicu bezbednom. To je od sekundarne važnosti. Trebalo bi se usmeriti ne samo na privredni rast, već i na kvalitet života i očuvanje životne sredine.

Govorim o globalnoj privredi koja je u porastu, ali kad pričamo o kvalitetu života, reč je o porastu društvenog proizvoda, ali taj napredak po zemljama je minimalan. Na Zapadu, u SAD, najmanji je u poslednjih 30 godina, pa nam se postavlja pitanje: koji je smisao rasta?

Šta bi Srbija trebalo da učini kako bi obezbedila privredni rast i dobar život prosečnog stanovnika?

- Srbija bi trebalo da radi ono što već radi, a to je da se izbori sa kriznim periodom. Moja poruka jeste da, kada ste već blizu da prebrodite krizu, ne sledite ustaljene norme. Neke norme se moraju poštovati, kao na primer poštovati balans između budžeta i prihoda, sa kojim finasijama raspolaže ta država, ali problem nisu strane investicije, već kako da se uposli što više ljudi.

Otvarati nova radna mesta u lokalnim zajednicama, a pri tome voditi računa o životnoj sredini. Novac će sam doći, kada obezbedite uslove. U društvu gde su obezbeđeni proizvodni kapaciteti, fabrike rade – u tom društvu novac ne može da nedostaje.

Nemojte se oslanjati na Zapad, pa ni na EU, to je perfektna institucija, ali ona će vam samo ponuditi da budete njena članica, jedna od njih. Vi ste država za sebe, imajte sopstveni preduzetnički duh, i zašto biste bili samo jedna od njih i upotpunjavali im budžet.

Da li je Srbija na dobrom putu?

- Smatram da je napredak u poslednjih pet godina impresivan i sada je vreme da izaberete sopstveni put u budućnost. Ne bi trebalo slepo da sledite uputstva drugih u investiranju u privredu.

Izvor: RTS

SrbijapreduzetništvoKopaonik biznis forumdžejkobs
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva