:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 18, 2024   8:55

0

37

Eksplozije na zapadu Ukrajine

Eksplozije su se čule u Ivano-Frankovskoj oblasti na zapadu Ukrajine, javlja Suspilne, prenosi Rojters.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo navelo je da ruski dronovi lete iznad regiona.

Moskva: Ukrajinski napadi na Belgorodsku, Rostovsku i Voronješku oblast

Ruski sistemi PVO su tokom noći uništili dve rakete točka-U, 19 raketa vampir, pet malih balona i 20 dronova koje je lansirala Ukrajina iznad Belgorodske, Rostovske i Voronješke oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov objavio je da su dve osobe lakše povređene u ukrajinskim napadima tokom noći, prenosi Interfaks Rusija.

Guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev saopštio je da je jedna osoba povređena u padu bespilotnog letelice, a da je na nekim objektima pričinjena manja šteta, navodi agencija.

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev na svom Telegram kanalu je saopštio da su snage PVO uništile tri bespilotne letelice u ovoj oblasti, a da se posledice napada na terenu utvrđuju, prenosi agencija Tas.

Broj žrtva u napadu na Černigov porastao na 18

Najmanje 18 osoba je stradalo, a 77 njih je povređeno u ruskom raketnom napadu na Černigov, saopštila je Državna služba za vanredne situacije Ukrajine.

Državna služba za vanredne situacije je dodala da se spasilačke akcije nastavljaju.

Zelenski: EU ima vodeću bezbednosnu ulogu, da obezbedi opremu za PVO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se učesnicima Evropskog saveta, koji je počeo u sredu u Briselu i pozvao evropske lidere da hitno obezbede Ukrajini opremu za protivvazdušnu odbranu kako bi bili zaustavljeni svakodnevni napadi Rusije.

Trenutno se, kako je naveo u sinoćnem obraćanju putem video konferencije liderima EU, ruska vojska oseća superiornom u gotovo svemu što se tiče elemenata naoružanja i u stanju je da izvrši pritisak na ukrajinske položaje i postepeno napreduje, prenosi Ukrinform.

„(Ruski predsednik Vladimir) Putin se sada nada da će uspeti u svojoj kontraofanzivi, a jedini izvor takve nade je nedostatak naoružanja u našoj vojsci. Zahvaljujem se svakome od vas na vašoj inicijativi i učešću u koalicijama za podršku Ukrajini, našim odbrambenim i bezbednosnim snagama. Zahvaljujem svima čiji su napori zaista efikasni. Ali, nažalost, milion granata iz Evropske unije, o kojima smo toliko razgovarali, nismo videli. Neke druge inicijative takođe još nisu u potpunosti sprovedene“, naglasio je Zelenski.

On je zatražio od evropskih partnera da ubrzaju primenu već postignutih sporazuma sa Ukrajinom, kako u nabavci i zajedničkoj proizvodnji naoružanja i municije, tako i u finansiranju relevantnih projekata. Prema njegovim rečima, Ukrajina očekuje od Evrope liderstvo u podršci globalnoj bezbednosti i nada se da će evropski lideri pomoći da se SAD ubede da nastave da podržavaju Ukrajinu.

„Aktivno radimo sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bismo dobili odgovarajuću odluku od Kongresa o američkom paketu pomoći. Molim svakog od vas da se pridruži komunikaciji sa našim američkim partnerima kako bi se njihova podrška zaista ostvarila. Takođe očekujemo da će evropsko liderstvo u bezbednosnim pitanjima biti podjednako važno za Ukrajinu i globalno“, poručio je ukrajinski lider.

On je napomenuo da je ukrajinskim braniocima potrebno oružje – artiljerijske granate, automobili, dronovi – sve što može da pomogne u održavanju linije fronta.

Ukrajina: Oboreno 13 dronova iznad sedam oblasti

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su tokom noći oborile svih 13 ruskih bespilotnih letelica. 

U sopštenju se navodi da su dronovi oboreni iznad sedam ukrajinskih oblasti, kao i da je cilj napada bila kritična infrastruktura.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva