:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2023   8:52

0

102

Eksplozije u Kijevu i Harkovu; Moskva: Vežbe NATO-a u blizini ruskih granica sve agresivnije

Rat u Ukrajini – 575. dan. Ukrajinske snage tvrde da su pogodile komandno mesto ruske Crnomorske flote kod Sevastopolja na Krimu. Sa druge strane, iz ruske uprave na Krimu saopšteno je da su oborili dronove u predgrađu Sevastopolja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas će se sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Vazdušni udari bespilotnim letelicama nastavljeni su u Ukrajini i pograničnim oblastima u Rusiji.

Ukrajinske snage su napale komandno mesto ruske Crnomorske flote kod Sevastopolja na Krimu, saopštila je ukrajinska vojska, ali nije objavila više detalja osim što je rečeno da je napad bio uspešan.

Sa druge strane, iz ruske uprave na Krimu saopšteno je da su sistemi protivvazdušne odbrane oborili dronove u predgrađu Sevastopolja.

Takođe, sistemi protivvazdušne odbrane Rusije uništili su ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske i Orlovske oblasti, saopštila je Moskva.

Na diplomatskom planu, glavna tema sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo je bila Ukrajina.

Na sednici je prvi put od početka rata bio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski će se danas sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, a portparol Bele kuće Džon Kirbi saopštio je da se Bajden raduje susretu i tome što će čuti stav Zelenskog o napretku kontraofanzive.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Ukrajini hitno potrebna protivvazdušna odbrana, uključujući municiju, rezervne delove i održavanje sistema koje ukrajinska vojska već ima.

Eksplozije u Kijevu i još nekoliko oblasti

Eksplozije su odjeknule u Kijevu nakon uzbune o vazdušnom napadu, rekli su svedoci za Rojters, pošto su vlasti poslale spasilačke timove na najmanje dve lokacije u ukrajinskoj prestonici.

Vazdušna odbrana je na delu, a spasioci su na putu ka mogućim mestima eksplozije u istočnom i južnom delu grada, napisao je gradonačelnik Vitalij Kličko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Povređeno je sedam osoba, naveo je Kličko.

Zvaničnici i lokalni mediji takođe su izvestili o eksplozijama u oblastima Harkov, Hmeljnicki, Rivne, Vinica, Lavov i Ivano-Frankivsk.

U gradu Rivne na zapadu Ukrajine, prema pisanju Suspilne, prijavljen je delimičan nestanak struje.

Moskva: Vežbe NATO-a sve agresivnije

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su vežbe NATO-a u blizini ruskih granica sve provokativnije i agresivnije prirode i da povećavaju rizik od incidenata, javila je ruska agencija RIA.

Ministarstvo je to saopštilo misleći na vežbu "Stedfast Defender" koja je planirana za sledeću godine u Evropi, navodi Rojters.

Belgija razmatra isporuku F-16 Ukrajini

Belgija razmatra da li da isporuči svoje borbene avione F-16 Ukrajini, rekao je premijer Aleksandar De Kru.

Belgija zamenjuje svoje F-16 borbenim avionima F-35, a njeno ministarstvo odbrane je ranije reklo da su F-16 prestari da bi ih Ukrajina koristila u borbi, iako je De Kru naveo da bi mogli da budu od koristi, na primer u obuci pilota.

"Zamolio sam ministarstvo odbrane da vidi kakvu bi koristi naši F-16 mogli da imaju u Ukrajini“, rekao je De Kru belgijskoj televiziji VRT govoreći na marginama generalnog sastanka UN.

"Moramo da razmotrimo sve opcije", navej je De Kru.

Poslednjih meseci, Norveška, Danska i Holandija su rekle da će Ukrajini isporučiti F-16 kada njene vazdušne snage budu spremne da ih koriste.

Izvor: RTS

UkrajinaratKijev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva