:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Januar 31, 2019   10:23

0

226

Ekstremno vreme će biti sve češće i intenzivnije

Klimatolog Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu objašnjava da je u Americi vrlo hladno jer se "polarni vorteks" sa Severnog pola raspao, pa se hladan vazduh spustio. Taj "vorteks" ne može fizički da stigne do Srbije, ukazuje Đurđević.

Vladimir Đurđević je objasnio da je u Americi vrlo hladno jer se "polarni vorteks", vazdušna struja koja kruži oko Severnog pola na visini od oko 20 kilometara, raspala pa je došlo do prodora hladnog vazduha.

"To je prirodan fenomen ali je poslednjih godina primećeno da je možda češće ili intenzivnije. Uočeno je da su postali intenzivniji i da zato izazivaju toliko pažnje", navodi Đurđević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, temperature u Americi nisu odgovor prirode u smislu hlađenja već taj hladni talas može biti povezan sa klimatskim promenama.

Utiče i to što se, zbog promene klime, smanjila razdaljina između polova i ekvatora, objašnjava klimatolog.

Objašnjava da ovaj "polarni vorteks" ne može fizički da dođe do Srbije iz Amerike, ali je moguće, dodaje, da se nešto slično dogodi i kod nas. 

U Srbiji je januar 2019. bio vrlo hladan, ali u proseku topliji od januara iz sredine dvadesetog veka, navodi Đurđević. 

Na drugoj strani sveta, u Australiji, temperature se penju i do plus 50 zbog čega je život usporen a životinje umiru. 

Tako ekstremno vreme, sa temperaturama od minus 50 do plus 50 u pojedinim delovima sveta, biće sve češće i intenzivnije jer se klima promenila. 

"Prirodni procesi koji bi doveli do toga da se planeta vrati u hladno stanje su spori i traju dugo. Trebalo bi nam nekoliko stotina godina", upozorava Đurđević.

Izvor: RTS

Vladimir ĐurđevićKlimatologPromena klime
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva