:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 03, 2020   7:49

0

33

EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Evropski parlament pozdravio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.

 

"Ovo je presudni korak koji će dovesti do obnove dijaloga Beograda i Prištine", stoji u saopštenju Evropskog parlamenta povodom odluke prelazne vlade u Prištini da ukine tarife na robu iz Srbije i BiH.
Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon-Taubadel, kaže da se nada da će ovaj korak dovesti do obnove dijaloga pod okriljem EU, a u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
Predsedavajući Delegacije EP za odnose sa BiH i Kosovom, Romeo Franc podsetio je države članice EU na obećanje da će Kosovu ukinuti vize za putovanje u Šengen, naglasivši da bi to mogao da bude važan znak solidarnosti EU.
U EP podsećaju da su više puta pozivali na ukidanje taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Dodaje se da je Priština od 1. aprila ukinula sve takse na robu iz Srbije i BiH uz primenu reciprociteta u odnosu na Srbiju.
U saopštenju se navodi da pet zemlja članica EU nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kao i da su građani Kosova jedini u regionu koji nemaju mogućnost bezviznog putovanja u EU.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva